Dunca, împuşcat în Războiul Civil

Nicolae Dunca (1837- 1862), născut într-un sat transilvănean, a ajuns adjutant al generalului John C. Fremont, în timpul Războiului Civil. El şi-a pierdut viaţa la 25 de ani, împuşcat de un sudist, în bătălia de la Cross Keyes, Virginia.

Emanoil Boteanu, trimis de Cuza pe front

În anul 1864, Emanoil Boteanu, ofiţer român, a fost trimis de domnitorul Alexandru Ioan Cuza ca observator în Războiul de Secesiune. El a participat, în anul 1865, la bătălia de la fortul Stadman, luptând alături de armata nordistă. Alături de Boteanu s-a aflat şi Eugen Alcaz, fost ministru al finanţelor în Guvernul Mihail Kogălniceanu în Principatul Moldovei. Ambii sunt consideraţi eroi în America.

Victime în conflictul americano-spaniol

Documentele oficiale de peste Ocean îi amintesc şi pe eroii Eugen Teodoresco, care a murit în 1898, în Războiul americano-spaniol, şi pe marinarul Constantin Theodorescu, care a decedat pe vasul de luptă “Maine”, în portul Havana, Cuba, în acelaşi an.

Au luptat chiar şi în Vietnam

Americanii cinstesc mâine şi câteva mii de românii care au luptat pentru SUA în războaiele din Coreea (1950- 1953) şi din Vietnam (1959-1975).

Medaliaţi în prima conflagraţie mondială

În timpul Primului Război Mondial, sute de voluntari români s-au înrolat în Forţa Expediţionară Americană. Au fost trimişi să lupte în Europa, câteva zeci murind pe frontul francez. Cei mai mulţi dintre ei s-au remarcat prin fapte deosebite, primind, la întoarcerea în SUA, medalii pentru curaj.

Vraciu a doborât 19 avioane în 1944


În cea de-a doua conflagraţie mondială, conform documentelor americane, nu mai puţin de 5.000 de conaţionali au luptat sub steagul SUA. 300 dintre ei au murit. Dintre aceşti eroi, iată-i pe câţiva care s-au remarcat prin fapte deosebite.
Locotenentul Alex Vraciu, din Indiana, acum în vârstă de 92 de ani, a doborât 19 avioane japoneze în bătăliile din Oceanul Pacific, în 1944. A primit distincţia “Navy Cross”, chiar dacă fusese propus pentru Medalia de onoare. Românul ocupă locul 4 în clasamentul piloţilor americani din al Doilea Război Mondial. Lider a fost David McCampbell, cu 34 de ţinte doborâte.
Corneliu şi Nicolae Chima, doi fraţi din Akron, Ohio, au format singura echipă 100% românească de pe o aeronavă de război a SUA.

Florea Busella din Glassport, Pennsylvania, a fost prima româncă înrolată în divizia WAVES a forţelor navale americane.
Sora medicală Eleanor Popa a fost una dintre primele femei care au intrat în Tokio, Japonia, în 1945.

 
 

Urmărește-ne pe Google News