„Vrem să ştim şi noi ce sprijin politic are domnul Raed Arafat. Cine din structurile statului român îl ţine în braţe pe domnul Raed Arafat. Vrem să ştim de ce pandemia nu a fost coordonată de structuri din cadrul Ministerului Sănătăţii, de exemplu, pentru că probabil suntem singura ţară din Europa unde situaţia epidemiologică a fost coordonată de la Ministerul Afacerilor Interne, de parcă erau pregătiţi domnii poliţişti din România să aresteze virusul la comanda ministrului de Interne Vela şi la comanda nemuritorului Arafat”, a spus George Simion, în plen la „Ora Guvernului”, unde a participat şi ministrul Lucian Bode, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Simion, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a fost pus în funcţie la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, conform Monitorului Oficial, când instituţia nu era înfiinţată.
„Pe Raed Arafat l-am văzut în posterele electorale ale domnului Victor Viorel Ponta şi ştiu că, la un moment dat, avea susţinerea politică din partea lui Gabriel Oprea, din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României. Vrem să ştim cine ne conduce de fapt”, a adăugat liderul AUR de la tribuna Camerei Deputaților.
Bode: Demers politicianist, într-un registru revanşard
Ministrul afacerilor interne a replicat că nu Parlamentul decide dacă o persoană este îndreptăţită să ocupe o funcţie în România și a precizat că i se cer explicaţii despre o numire în funcţie care nu s-a petrecut în mandatul său, ci în urmă cu 8 ani.
„Separaţia puterilor în stat este un principiu constituţional de bază. Dar, pentru unii se pare că respectarea Constituţiei este doar facultativă. Puterea legislativă nu poate interfera cu puterea judecătorească, iar plenul Camerei Deputaţilor nu este instanţă de judecată. Nu noi decidem aici dacă o persoană este îndreptăţită să ocupe o funcţie în statul român. În situaţia dată, competenţa de a se pronunţa aparţine instanţei de judecată, învestită cu soluţionarea unei astfel de cauze”, a afirmat ministrul Bode, la „Ora Guvernului”.
El a precizat că este o situație „absurdă și penibilă” și că nu poate răspunde pentru ceva petrecut în urmă cu 8 ani.
Cred că realizaţi cu toţii absurdul şi penibilul situaţiei şi sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră nu rezonează cu acest tip de politică. Un demers politicianist, construit într-un registru revanşard, deşi axat strict pe obţinerea unui eventual beneficiu de imagine. Un beneficiu mic, în opinia mea, egal cu zero.
Ministrul de interne, Lucian Bode:
Raed Arafat a fost numit în funcţia de secretar de stat în MAI în 2014, în baza unei decizii a premierului de atunci, Victor Ponta.
Lucian Bode a participat marți, 19 aprilie, la solicitarea grupului parlamentar AUR, la „Ora Guvernului”, tema dezbaterilor din Parlament fiind „Calitatea deţinută de domnul secretar de stat Raed Arafat în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”.