Cuprins:
Președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a consolidat poziția puternică pro-occidentală a României, dar a fost acuzat că nu a făcut suficient pentru a lupta împotriva corupției.
Votarea începe la ora 7:00 și se termină la ora 21:00, urmând să urmeze imediat sondajele. Al doilea tur este programat pentru 8 decembrie, iar duminica viitoare sunt programate alegeri parlamentare.
Vineri au început să voteze românii din străinătate, care pot influența rezultatul și unde George Simion este popular. Candidatul AUR și-a exprimat opinia de vot la Roma, capitala Italiei.
George Simion, înaintea alegerilor prezidențiale din România: „Luăm ca model guvernul de dreapta format în Italia”
Sondajele de opinie arată că premierul Marcel Ciolacu, în vârstă de 56 de ani, liderul PSD, ar putea ajunge în marea finală alături de George Simion, 38 de ani.
Analiștii se așteaptă ca Marcel Ciolacu să câștige turul doi împotriva lui Simion, dar nu exclud o schimbare pe fondul frustrării legate de costul ridicat al vieții în România.
Ei spun, de asemenea, că perspectivele unui tur Ciolacu-Simion ar putea mobiliza alegătorii de centru-dreapta în favoarea Elenei Lasconi, liderul opoziției de centru-dreapta Uniunea Salvați România.
Simion a prezentat turul de scrutin drept o alegere între o clasă politică înrădăcinată, datorată intereselor străine de la Bruxelles, și el însuși, care va apăra economia și suveranitatea României.
România are cea mai mare pondere a UE de persoane expuse riscului de sărăcie.
„Luăm ca model guvernul de dreapta format în Italia”, a declarat Simion presei străine la începutul acestei săptămâni.
Miza pe valorile familiei
De când Rusia a atacat Ucraina în 2022, România a permis exportul de milioane de tone de cereale prin portul Constanța la Marea Neagră și a oferit ajutor militar, inclusiv donarea unei baterii de apărare aeriană Patriot.
„România a fost pentru Ucraina un ajutor necondiționat și așa va rămâne”, a declarat Ciolacu la postul de televiziune Antena3.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, care se află în prezent într-o coaliție de guvernământ tensionată cu partidul lui Ciolacu, era în urma lui Lasconi, arată sondajele.
„Rezultatul este încă foarte greu de prevăzut din cauza concentrării mari a candidaților și a divizării votului de centru-dreapta”, a declarat Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai.
Majoritatea candidaților, a spus el, au militat pentru mesaje conservatoare, cum ar fi protejarea valorilor familiei.
„Candidații de partid majoritar au un mesaj cuprinzător, pe de o parte, națiunea, armata, religia și așa mai departe. Pe de altă parte, vedem un angajament față de Europa, deși este văzută mai mult ca o sursă de venituri decât o inspirație pentru valori.”
Președintele României, limitat la două mandate de cinci ani, are un rol semiexecutiv ce include conducerea forțelor armate și președinția consiliului suprem de apărare, care decide asupra ajutorului militar.
Președintele reprezintă țara la summiturile UE și NATO și numește prim-ministrul, judecătorii-șefi, procurorii și șefii serviciilor secrete.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro