Măsura, care a atras critici atât din partea Ucrainei, cât și a Uniunii Europene, vine după ce Moscova a ridicat pe 10 mai această blocadă, impusă unilateral în 2019.
Președintele rus Vladimir Putin a acordat, de asemenea, un regim fără vize cetăţenilor georgieni care doresc să călătorească în Rusia.
„Lumea izolează Rusia pentru a o forța să oprească războiul, dar Georgia primeşte companiile aeriene ruse şi le trimite pe ale sale la Moscova. Totul în timp ce 20% din teritoriul georgian rămâne ocupat de Rusia cu impunitate”, a denunţat pe 16 mai purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, pe Twitter.
„Kremlinul se va bucura cu siguranță de un asemenea rezultat”, a adăugat acesta.
De asemenea, UE şi-a exprimat regretul că Georgia îşi reia zborurile către Rusia într-un moment în care blocul şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, ca răspuns la invazia Moscovei asupra Ucrainei.
„Această ultimă decizie a autorităților georgiene ridică îngrijorări în ceea ce privește parcursul european al Georgiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, pentru Reuters.
Relațiile diplomatice dintre Rusia și Georgia au fost complicate de la prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990. Cele două țări au purtat un scurt război în 2008, în urma căruia Moscova a desfăşurat trupe în două teritorii separatiste proruse georgiene, notează AP.
În ultimele luni, Georgia a încercat să echilibreze apropierea de Rusia şi aspiraţiile sale de a adera la UE. În martie, țara a fost zguduită de proteste, după ce majoritatea guvernamentală din parlamentul georgian a susținut un controversat proiect de lege criticat pentru că limitează libertatea presei și suprimă societatea civilă.
Legea impunea organizaţiilor ce primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi străini”. Bruxelles-ul a spus că planul este incompatibil cu aderarea la UE, iar proiectul de lege a fost ulterior retras.