„Cererea de aderare la UE este încă o piatră de hotar pe calea integrării europene a Georgia. Este o etapă care întoarce o nouă pagină în istoria noastră și continuă efortul strămoșilor noștri, care au visat la aderarea Georgiei la o familie europeană comună”, a declarat premierul Irakli Garabishvili într-o declarație postată pe site-ul guvernului pe 3 martie.
Anunțul Georgiei a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară se confruntă cu o invazie armată rusă, a cerut ca Ucraina să fie integrată în UE printr-o procedură specială. Georgia, ţară invadată de Rusia în 2008, a anunțat miercuri că va depune „imediat” cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Președintele partidului Visul Georgian, Irakli Kobakhidze, le-a declarat reporterilor că face apel la UE „să revizuiască urgent cererea noastră și să ia decizia de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la UE”.
Potrivit unui oficial UE, citat de Reuters, o cerere similară din partea Republicii Moldova este iminentă. Nu a existat încă o confirmare oficială, dar surse de la Chișinău au sugerat că dorința de aplicare a cererii de aderare în această săptămână vine împotriva diviziunilor interne.
Eforturile Georgiei și Moldovei de a stabili legături mai strânse cu Occidentul au înfuriat Rusia. Moldova are o graniță de aproximativ 1.200 de kilometri cu Ucraina, inclusiv regiunea separatistă Transnistria, în care majoritatea populației este vorbitoare de limbă rusă.
La rândul ei, Georgia are o graniță de aproape 900 de kilometri cu sudul Rusiei, inclusiv regiunile georgiane separatiste Abhazia și Osetia de Sud, a căror independență Moscova a susținut-o diplomatic și militar în 2008.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: Profimedia