Cuprins:
Situație similară cu cea din România
Mikheil Kavelashvili, nominalizat de partidul Visul Georgian, este programat să câștige votul de sâmbătă, care va fi supus unui colegiu electoral de 300 de locuri, nu poporului, în urma modificărilor constituționale de acum șapte ani. Kavelashvili, în vârstă de 53 de ani, este singurul candidat la alegeri.
Opoziția a boicotat parlamentul în mijlocul protestelor naționale privind rezultatul alegerilor legislative din 26 octombrie, în timpul cărora observatorii au raportat cazuri de mită și vot dublu.
Se anunță tensiuni pentru viitor
Președintele Joe Biden din SUA a restricționat vizele pentru oficialii din Georgia, pe fondul reprimării de către guvern a protestelor în masă împotriva victoriei revendicate de partidul Visul Georgian, despre care criticii spun că ar îndrepta țara spre Rusia.
Numele celor sancționați nu sunt de obicei dezvăluite public. Sancțiunile se adaugă altor eforturi pe care administrația Biden le-a întreprins pentru a se opune declarațiilor contestate ale visului georgian privind victoria în alegeri și violențelor sale împotriva protestatarilor care au rămas în stradă timp de două săptămâni.
Alte măsuri luate de SUA includ suspendarea mecanismelor de parteneriat strategic SUA-Georgia în noiembrie. Se așteaptă ca administrația să facă o declarație în care să precizeze că analizează opțiunile și planifică măsuri suplimentare.
Însă parlamentarii democrați și republicani din Congres au criticat administrația Biden pentru că a acționat prea încet și cu prea multă prudență în ceea ce privește luarea de măsuri referitoare la Georgia, în special pentru că a amânat sancționarea lui Bidzina Ivanishvili, fondatorul miliardar și liderul de facto al partidului de guvernământ, care a făcut avere în Rusia.
Președintele în exercițiu și situația politică
Președintele Salome Zurabichvili, aleasă prin vot popular în urmă cu șase ani, a declarat pentru Al Jazeera că țara are nevoie de un „președinte legitim” votat de popor, nu de „un parlament care nu a primit legitimitate”.
Video: Președintele pro-european, încă în exercitiu, al Georgiei, Salome Zourabichvili.
Sursa: X
„Sentimentul în populație este că suntem la un punct de cotitură real. Fie această luptă reușește … să reziste la asta, fie vom intra într-un regim care va fi mai mult sau mai puțin regimul rus al lui Vladimir Putin”, a spus ea.
În conformitate cu modificările constituționale adoptate în 2017, președintele va fi ales de un colegiu electoral începând din 2024. Președintele parlamentului, Shalva Papuashvili, a confirmat că alegerile vor avea loc la 14 decembrie.
Proteste și represiune
Oamenii s-au adunat în capitală în timp ce votarea a început, cel mai recent dintr-o serie de mitinguri de când guvernul a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pe 28 noiembrie.
Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva oamenilor într-o represiune violentă care a dus la peste 400 de arestări.
Video: Protestatari strânși în fața parlamentului din Tbilisi.
Sursa: X
Kavelashvili și poziția sa politică
Kavelashvili, fost atacant pentru Manchester City la mijlocul anilor ’90 care a intrat în politică în 2016, a înființat împreună cu alți doi parlamentari ai Visului Georgian un grup dissident numit Puterea Poporului în 2022. Puterea Poporului a devenit cunoscută pentru poziția sa anti-occidentală.
În 2008, Rusia a purtat un scurt război cu Georgia, care a dus la recunoașterea de către Moscova a două regiuni separatiste – Osetia de Sud și Abhazia – ca independente și la creșterea prezenței militare rusești acolo.
Criticii au acuzat Visul Georgian – înființat de Bidzina Ivanishvili, un miliardar enigmatic care și-a făcut averea în Rusia – că devine din ce în ce mai autoritar și înclinat spre Moscova.
Partidului a promovat recent legi privind „agenții străini” similare cu cele folosite de Kremlin pentru a reprima libertatea de exprimare și drepturile LGBTQ+.
Reacții internaționale
Președintele francez Emmanuel Macron le-a spus georgienilor: „Suntem alături de voi în sprijinirea aspirațiilor voastre europene și democratice”, într-un mesaj video.
Mai devreme în această săptămână, Macron l-a sunat pe Ivanishvili în loc de prim-ministrul Irakli Kobakhidze, un gest interpretat ca un semn al ezitării Occidentului de a recunoaște legitimitatea noului guvern al Visului Georgian.
Washingtonul a impus, de asemenea, noi sancțiuni oficialilor georgieni, interzicând vizele pentru aproximativ 20 de persoane acuzate de „subminarea democrației în Georgia”, inclusiv miniștri și parlamentari.