Potrivit lui Bidzina Ivanișvili, Irakli Garibașvili, fostul prim-ministru al Georgiei (2013-2015 și 2021-2024) și actualul șef al Visului Georgian, i-a spus că unul dintre oficialii occidentali de rang înalt a sugerat „să luptăm timp de 3-4 zile și apoi să continuăm războiul de gherilă din pădure”, pentru că „Rusia nu poate ucide 3 milioane de georgieni în câteva zile”.

„Fostul prim-ministru Irakli Garibașvili a avut următoarea conversație cu un oficial de rang înalt al unei țări: Irakli a întrebat: „Dar câte zile vă imaginați că putem rezista?”. „Probabil 3-4 zile (n.r. – i s-a răspuns)”. Garibașvili a continuat: „Da, și ne distruge pentru 3-4 zile?!”, a declarat Bidzina Ivanișvili.

„Nu, a spus el (n.r. – oficialul de rang înalt), sunteți 3 milioane și nu vă vor putea ucide în 3-4 zile. Puteți merge în pădure, organizând o mișcare de partizani, iar noi vă vom sprijini, vă vom ajuta să rezistați de acolo. Aceasta e realitatea”, a adăugat Bidzina Ivanișvili.

Potrivit oligarhului Bidzina Ivanișvili, autoritățile din partid au fost informate despre acest lucru înainte de a fi făcut public.

„Am transmis publicului informații suplimentare despre ceea ce se întâmplă în cabinet, cât de mare a fost dorința pe fondul faptului că nimeni din NATO nu ne-a acceptat și nu ne-a acceptat din acest motiv”, a precizat Bidzina Ivanișvili.

„Un caz de răsucire a brațului”

Anterior, secretarul general al Visului Georgian, primarul din Tbilisi, Kakha Kaladze, a spus că autoritățile georgiene a fost șantajate în birouri. „A existat și un caz de răsucire a brațului” pentru a deschide un „al doilea front” în Georgia, a afirmat Kakha Kaladze.

De menționat că liderii Visului Georgian, la câteva luni după începerea războiului din Ucraina, au acuzat Kievul, Occidentul „colectiv” și opoziția „radicală” din Georgia că doresc să deschidă un „al doilea front” pe teritoriul georgian pentru a inversa soarta războiului în favoarea Ucrainei.

Președintele georgian Salome Zurabișvili a remarcat apoi că guvernul georgian folosește problema „al doilea front” pentru a ascunde, de fapt, greșelile făcute pe plan local.

„Visul Georgian” se referă la declarațiile oficialităților ucrainene, în special ale secretarului Consiliului Național de Securitate al Ucrainei Alexei Danilov, care la 8 august 2022 a spus că Georgia, care a pierdut Abhazia și Osetia de Sud, și Republica Moldova, care „a pierdut Transnistria”, s-ar putea alătura Ucrainei pentru a accelera victoria împotriva Rusiei.

UE și SUA neagă varianta celui de-al doilea front

La Tbilisi, Danilov și alți oficiali de la Kiev sunt aspru criticați pentru astfel de cuvinte. Autoritățile georgiene insistă că integritatea teritorială a țării va fi restabilită exclusiv prin mijloace pașnice și, de asemenea, declară încercări ale anumitor forțe – inclusiv Occidentului – care încearcă să atragă țara într-un război cu Rusia.

Cu toate acestea, reprezentanții Occidentului – UE și SUA – au afirmat în repetate rânduri că nu se pune problema despre deschiderea unui „al doilea front” în Georgia.

Zeci de mii de oameni au manifestat duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a-şi arăta ataşamentul faţă de Uniunea Europeană (UE). Această manifestație pro-UE are loc cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare, considerate un test crucial pentru viitorul țării din Caucaz.

În mai, manifestanţii au ieşit masiv în stradă împotriva unei legi privind „influenţa străină”, criticată în Occident pentru că ar fi inspirată din legislaţia rusă privind „agenţii străini”, utilizată pentru reprimarea disidenţilor.

Urmărește-ne pe Google News