„Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe țări”, a declarat Karner, care a adăugat însă că nu este momentul ca România și Bulgaria să adere complet la Schengen. El a precizat că, deși există progrese în privința controalelor la frontiere, dând exemplu frontiera dintre Austria și Ungaria, „nu suntem încă la capătul drumului”.

Miniştrii de interne din țările UE, care se reunesc la Luxemburg, vor face un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni, 7 octombrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că va transmite în Consiliul JAI de la Luxemburg cererea ca România și Bulgaria să intre în Schengen și cu frontierele terestre până la finalul anului, pentru că ambele țări au îndeplinit toate cerințele.

Austria a blocat aderarea completă României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, atunci când Viena a adus drept argument criza migranților.

Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

În acest moment, nu există un calendar exact pentru data ridicării complete a controalelor la frontierele terestre în cazul României și Bulgariei.

România a scăpat în martie doar de granițele aeriene și maritime

Din 31 martie, România a intrat în „Schengenul aerian și maritim”, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. În aprilie, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.

În acest moment, singura țară care nu și-a dat acceptul pentru ca România să intre în Schengen și terestru este Austria, după ce Olanda a renunțat la veto.

Surse guvernamentale au spus însă încă din decembrie 2023, pentru Libertatea, că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.

Urmărește-ne pe Google News