Gerhard Karner s-a referit la modul în care s-a îmbunătățit securitatea frontierelor și a fost redus numărul de migranți ilegali, spunând, la postul public de televiziune din Austria, că sunt vizibile măsurile pe care le-au luat guvernele de la București și Sofia.

Totodată, ministrul austriac a cerut celor două guverne să meargă în continuare pe această direcție, pentru ca statele lor să poată scăpa de controalele la frontierele terestre.

Ministrul austriac de interne a recunoscut, prima dată, că România a făcut progrese

„Cu acest veto în special, am văzut că solicitările și preocupările poporului austriac au fost luate în serios și că am obținut acum și îmbunătățiri foarte concrete. Dar nu trebuie să fim mulțumiți de acest lucru. Aceasta arată că ne-am mișcat în direcția corectă, dar că trebuie să continuăm pe această cale în mod consecvent și de aceea vom continua să negociem puternic la această reuniune de la Budapesta și apoi este posibil un pas înainte”, a declarat ministrul austriac de Interne, la ORF.

Astfel, Gerhard Karner a recunoscut pentru prima dată că România și Bulgaria au făcut progrese și au redus numărul de migranți.

Ce garanții mai cere Gerhard Karner pentru ca România să intre în Schengen

Pe 23 noiembrie, ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, și omologul său bulgar vor discuta cu Karner, la Budapesta despre momentul în care vor fi ridicate controalele la frontierele terestre.

Pentru a-și da acordul ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen, Gerhard Karner mai cere garanții că numărul migranților ilegali nu va crește, iar frontierele vor fi în continuare securizate.

„Putem vedea acum că numărul migrației ilegale prin aceste țări în special a scăzut masiv. Acest lucru înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns la capătul drumului (…). De aceea va avea loc o reuniune de negociere în cadrul căreia vom solicita un pachet global sustenabil”, a transmis ministrul de Interne, de la Viena.

În martie 2024, România a intrat în spațiul Schengen dar numai cu frontierele aeriene și maritime.

Urmărește-ne pe Google News