Proiectul de rezoluție, care o menționa explicit și pe Karin Kneissl, fost ministru austriac de externe austriac în guvernul lui Sebastian Kurz, a fost susținut de cele mai mari patru grupuri politice din Parlamentul UE.
Criticii spun că Schröder, care, în calitate de cancelar, a sponsorizat construirea mai multor gazoducte, a adâncit dependența energetică a Germaniei de un stat care acum a devenit ostil.
Schröder nu a putut fi contactat imediat pentru a oferi un punct de vedere asupra asupra rezoluției adoptate de Legislativul european.
Parlamentul UE „ia act de faptul că foști politicieni (…) au demisionat recent din funcțiile pe care le dețineau în cadrul firmelor rusești și cere insistent ca și alții, precum Karin Kneissl și Gerhard Schröder, să facă același lucru”, scrie în document.
Rezoluția nu este obligatorie, dar reprezintă o presiune semnificativă asupra UE pentru a acționa împotriva europenilor considerați apropiați de Kremlin.
Până în prezent, blocul comunitar a fost de acord să înghețe activele a sute de oligarhi și funcționari care au legături cu Kremlinul, ca parte a măsurilor luate împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, dar s-a abținut de la a viza în mod direct europenii cu funcții de conducere în cadrul firmelor rusești despre care se crede că sprijină operațiunea militară din Ucraina.
Parlamentul îndeamnă ca lista persoanelor vizate de sancțiunile UE să-i includă și pe europenii care fac parte din consiliile de administrație „ale marilor companii rusești și pe politicienii care continuă să primească bani din Rusia”.
„Prin faptul că a servit în poziții de top ale unor corporații afiliate Kremlinului, fostul cancelar german Gerhard Schröder cooperează de facto îndeaproape cu Rusia”, a declarat deputatul de centru-dreapta Markus Ferber, care a contribuit la elaborarea rezoluției.
El a precizat că rezoluția este, de asemenea, un apel lansat către Schröder pentru ca acesta să nu accepte un post în consiliul de administrație al gigantului rus al gazelor Gazprom, care urmează să decidă componența consiliului său de administrație în cadrul unei reuniuni ce va avea loc vineri.
Purtătorul de cuvânt al departamentului de politică externă al UE nu a făcut niciun comentariu cu privire la rezoluția Parlamentului European, dar a subliniat că sancțiunile individuale au nevoie de dovezi și de sprijinul tuturor celor 27 de guverne.
Gerhard Schröder este, de asemenea, președinte al comitetului de acționari al companiei care se ocupă de construirea gazoductului Nord Stream 2 între Germania și Rusia, un proiect acum abandonat, și este considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina