UPDATE, 25 ianuarie, ora 15:40: Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile ar putea fi operaţionale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va face instruirea şi apoi tancurile vor fi trimise la Kiev.
UPDATE, 25 ianuarie, ora 14:15: Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat, într-un discurs ținut în fața parlamentului, că Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Acesta a spus că sunt justificate îngrijorările legate de decizie, dar ajutorul este oferit „fără să ne punem în pericol în vreun fel”.
„Granițele nu pot fi mutate cu forța. De aceea este corect ca, în cooperare cu partenerii noștri, să acordăm sprijin Ucrainei. Există în țara noastră cetățeni care își fac griji. Vreau să le spun doar atât: Aveți încredere în noi! Aveți încredere în guvernul federal!”, a spus Scholz.
Întrebat de ce Germania și-a schimbat poziția și de ce trimiterea de tancuri nu mai este văzută ca o provocare, Scholz a răspuns:
„Ar fi o greșeală gravă să procedăm pe cont propriu, trebuie să ne coordonăm cu partenerii și aliații noștri. Nu am folosit niciodată cuvântul «provocare». Provocarea este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus cancelarul.
UPDATE 25 ianuarie, ora 13.10: Germania va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, într-o declarație dată publicității miercuri, la o zi după ce publicația germană Der Spiegel a anunțat, citând surse oficiale, decizia Berlinului, după zile de discuții cu aliații pe subiect.
Cancelarul german Olaf Scholz este așteptat să facă mai multe declarații pe acest subiect, astăzi, în jurul orei 14.00, ora României.
***
Decizia Berlinului, potrivit Der Spiegel, se referă la cel puțin o companie de tancuri Leopard 2 care vor fi furnizate din stocurile Bundeswehr, a declarat o sursă autorizată pentru publicația germană.
Potrivit ABC News, care citează un oficial ucrainean de rang înalt, în timpul discuțiilor de la baza aeriană Ramstein, 12 țări au fost de acord să furnizeze aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 Kievului de îndată ce Berlinul va permite reexporturile.
Citându-l pe șeful companiei Rheinmetall, Armin Papperger, ziarul german Bild a scris că „guvernul federal ar putea livra 29 de tancuri Leopard Ucrainei încă de la sfârșitul lunii martie”.
Deși purtătorul de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze informația, Der Spiegel notează că un anunț oficial cu privire la decizia luată de cancelarul german va fi comunicat mâine, 25 ianuarie.
Berlinul a fost supus unor puternice presiuni diplomatice pentru a livra Kievului tancurile Leopard 2 sau cel puțin pentru a permite țărilor care le-au cumpărat din Germania să le reexporte. În calitate de producător, are drept de veto asupra transferului acestora.
La summitul internațional special organizat săptămâna trecută la baza aeriană Ramstein, sud-vestul Germaniei, Berlinul a evitat să ia o decizie în această privință.
Kremlinul amenință Berlinul
Kremlinul a avertizat marți cu privire la deteriorarea relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra Ucrainei tancurile grele de luptă Leopard, relatează agențiile de știri DPA şi AFP.
„Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor Rusiei cu Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiei ruse de presă Interfax.
El a subliniat că trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina va lăsa „o urmă de neşters” în relațiile ruso-germane.
Reacția reprezentantului președinției ruse vine după ce Polonia a anunţat că intenţionează să doneze Ucrainei tancurile sale de fabricaţie germană.
Moscova a criticat în mod repetat livrările de arme occidentale către Ucraina, avertizând că acestea vor duce la escaladarea războiului.
De ce sunt atât de importante tancurile Leopard 2 pentru Ucraina
Tancurile Leopard 2 sunt considerate un vehicul militar modern, vital, care ar consolida forțele Kievului, în contextul în care războiul cu Rusia durează deja de aproape un an, scrie CNN.
Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.
În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 în Europa, la diferite niveluri de disponibilitate.
Fiecare tanc are un tun Smoothbore de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm. Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este offroad, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie.
Există, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a tirului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.
Numărul mare de unități care se află deja în apropierea Ucrainei și cerințele de întreținere relativ reduse ale tancului Leopard în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că aceste tancuri ar putea ajuta rapid Ucraina.
„Leopard 2 este un tanc de luptă principal modern, bine protejat, cu senzori buni”, a declarat pentru postul american de televiziune Jack Watling, cercetător principal în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI). „A fost proiectat inițial pentru a fi întreținut de către recruți și, prin urmare, este mai simplu de menținut în luptă decât alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2. Există, de asemenea, o linie de producție existentă pentru a menține tancurile Leopard 2 aprovizionate cu piese de schimb”, a mai spus cercetătorul.
De asemenea, tancurile germane Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de tancurile americane Abrams, cu alte cuvinte consumul de combustibil este mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a susține un batalion.
Gandalf_the_Grey • 25.01.2023, 17:02
Dacă vor fi smulși bine de tot, complet nu-mi vine să cred că e posibil, colții vidmei e puțin probabil să mai muște. China trăiește pe bani - export - nu pe dume (nu Dume de Stat), iar godăcelul Nord-Coreean incă papă lăptic și guiță subțirel. Iran-ul o va lua curând în barbă, despre Cuba și dictatorii africani numai de bine!
dante69 • 25.01.2023, 08:43
Primul mare război prin procură, un conflict bizar și poate nu ultimul. Analiștii prevăd surparea statului rus dar s-ar putea golul geopolitic sa genereze nu o noua pace ci din contra un șir de conflicte și instabilitate.