„Încă o dată, întreaga regiune îşi ţine răsuflarea”, au transmis reprezentanții Ministerului german de Externe pe reţeaua socială X, precizând că este „nevoie urgent de măsuri concrete în Orientul Mijlociu pentru a dezamorsa situaţia şi pentru a evita noi victime civile.
În acest sens, Annalena Baerbock, șefa diplomaţiei germane, i-a contactat pe omologii săi din Israel şi Liban pentru a purta discuții referitoare la acest aspect, a mai precizat ministerul.
„Conflictul dintre Israel şi Hezbollah nu trebuie să se transforme într-o conflagraţie regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, sâmbătă la Berlin, care a adăugat că varianta cea mai bună este „o soluție diplomatică”.
Se cere aplicarea Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU
La începutul lunii septembrie, la fel ca și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell,, Berlinul a cerut sâmbătă aplicarea Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU.
Această rezoluţie, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Hezbollah şi Israel, stipulează ca numai armata libaneză şi Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) să fie dislocate în sudul Libanului.
În ultimele patru zile s-au înregistrat peste 70 de morți și aproximativ 3.000 de răniți în Liban, în urma atacurilor lansate de Israel sau atribuite acestuia.
Avioanele de război israeliene au lansat joi seară cele mai intense lovituri din ultimul an asupra sudului Libanului, atacând poziții ale grupării Hezbollah, relatează Reuters și CNN. Armata Israelului (IDF) a precizat ulterior că a lovit aproximativ 100 de lansatoare de rachete.
FOTO: Profimedia