„Pot să mă gândesc la situația în care încheiem contracte – și o facem rapid”, a declarat acesta într-o conferință de presă, adăugând că Germania este într-un contact strâns cu Rusia în chestiuni ce privesc vaccinul.
Cu toate acestea, există și o precondiție pentru semnarea acestui contract. Ministrul a subliniat că Germania trebuie să cunoască mai multe detalii despre câte doze ar putea primi, a subliniat ministrul.
„Sunt foarte mult în favoarea ideii de a o face la nivel național, dacă Uniunea Europeană nu face nimic”, a mai spus Jens Spahn.
Unele state membre UE folosesc deja vaccinul
Ungaria și Slovacia nu au mai așteptat analiza experților europeni din Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) privind eficacitatea și siguranța acestui ser și au comandat deja vaccinul, pe care l-au și primit.
Cehia a urmat exemplul, iar Austria a semnalat, de asemenea, că ar putea să-l folosească.
Serul nu a ajuns doar în UE. Producătorul Sputnik, care inițial a anunțat în mod fals că a solicitat oficial autorizarea EMA în ianuarie, a oferit livrări și regiunilor separatiste din estul Ucrainei, dar și altor țări europene.
Presată să ofere un răspuns pe tema chestiunilor geopolitice, Comisia Europeană a subliniat că analiza EMA se va baza exclusiv pe cât de eficient și sigur este vaccinul rusesc.
Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Christa Virtumer-Hoche, a avertizat ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate.
Vaccinul rusesc Sputnik V a fost primit cu neîncredere, din cauză că a fost lansat fără să se aștepte rezultatul testelor clinice, însă i-a convins totuşi pe experţii independenţi.
Revista medicală The Lancet i-a stabilit eficienţa la 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19.