„Mulți dintre rușii care sunt acum chemați la datorie nu vor nici ei să ia parte la acest război. Acesta este un semn bun”, a declarat presei Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, în cadrul unui briefing de presă.
„Trebuie lăsată o cale deschisă pentru ca rușii să vină în Europa și, de asemenea, în Germania”, a precizat Hebestreit.
Potrivit acestuia, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să găsească o „soluție viabilă” cu privire la modul în care îi va trata pe cetățenii ruși care nu sunt dispuși să răspundă la ordinul de „mobilizare parțială” dat de Vladimir Putin.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a adăugat că motivele fiecărui astfel de contestatar vor trebui să fie analizate înainte de acordarea azilului.
Joi, ministerele germane de externe și de interne au indicat că cetățenii care fug din Rusia pot solicita azil în Germania.
„Dezertorii amenințați cu o represiune gravă pot obține – de regulă – protecție internațională în Germania”, a declarat ministrul german de interne, Nancy Faeser, citat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Germania a primit 438 de persoane din Rusia prin intermediul unui program care ar trebui să ofere protecție disidenților, jurnaliștilor și oamenilor de știință, a precizat Maximilian Kall, purtătorul de cuvânt al ministrului german de interne. Acesta a adăugat că procedurile au fost deja modificate în luna aprilie, astfel încât, „de regulă, obiecțiile legate de exercitarea liberei conștiințe reprezintă un motiv de protecție din partea statului german”.
Numărul exact al rușilor care solicită azil în Germania nu este cunoscut încă.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia