„Să fim clari, nu ne vom lăsa intimidați de astfel de declarații”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomației germane, acuzând Rusia de încălcarea Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF).

Reacția lui Fischer vine după ce Putin a amenințat din nou cu reluarea producției de arme nucleare cu rază intermediară dacă SUA își confirmă intenția de a desfășura rachete în Germania sau în altă parte în Europa.

„Dacă vor implementa astfel de planuri, ne vom considera eliberați de obligația unilaterală adoptată anterior privind desfășurarea capacităților de atac cu rază medie și scurtă. Vom lua măsuri în oglindă”, a declarat liderul rus în timpul unui discurs ținut duminică, cu prilejul unei parade navale la Sankt Petersburg.

Acest tip de armament are o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometru și a făcut obiectul unui tratat de limitare a armelor nucleare (INF) semnat între Washington și Moscova pe 8 decembrie 1987, pe vremea URSS.

Rusia și SUA s-au retras din acest tratat în 2019, acuzându-se reciproc că nu mai respectă prevederile.

„Tipurile de rachete interzise de Tratatul INF au fost deja produse și desfășurate de mai mult timp (de Rusia – n.r.). Așadar, Rusia a încălcat Tratatul INF, iar noi planificăm acum un răspuns la această situație”, a precizat Sebastian Fischer.

Casa Albă a anunțat în prima parte a acestei luni că SUA vor desfășura temporar, începând din 2026, noi sisteme de rachete în Germania menite să asigure o apărare pe o rază mai lungă de acțiune decât actualele sisteme americane poziționate în Europa. Washingtonul intenționează să-și țină rachetele până când Germania va avea propriile tipuri similare de arme, notează AFP.

 
 

Urmărește-ne pe Google News