Germania a decis suspendarea cererilor de azil din cauza „situației politice neclare”

Aceste decizii reprezintă cele mai puternice răspunsuri europene de până acum la răsturnarea conducătorului de lungă durată al Siriei în acest weekend.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne german a declarat că Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați a decis să suspende procesarea tuturor cererilor în așteptare ale cetățenilor sirieni, în lumina noilor evoluții de pe teren.

„Situația în Siria este în prezent foarte neclară. Din acest motiv, nu este încă posibil să prevedem opțiuni specifice de întoarcere și ar fi discutabil să speculăm asupra acestui lucru într-o situație atât de volatilă”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser.

Autoritățile germane monitorizează îndeaproape evenimentele din Siria, iar guvernul de la Berlin va judeca gruparea islamistă HTS după modul în care va trata minoritățile etnice și religioase în Siria în săptămânile următoare, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

În Austria, situația este similară

Ministerul de Interne de la Viena a anunțat că trebuie să reevalueze situația din Siria și va suspenda procesarea tuturor cererilor pentru moment, conform unui comunicat emis luni.

„Am ordonat ministerului să pregătească un plan pentru repatrieri și deportări ordonate”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner.

Cancelarul Karl Nehammer, care negociază în prezent formarea unui nou guvern de coaliție, a promis să limiteze imigrația, în contextul în care pierde alegători în favoarea Partidului Libertății, care are o platformă anti-imigrație.

La începutul anului 2024, aproximativ 95.000 de cetățeni sirieni locuiau în Austria, cu aproximativ 13.000 de cereri de azil deschise la sfârșitul lunii noiembrie, conform ministerului.

Reacții din Suedia

În Suedia, Democrații consideră că autoritățile ar trebui să reconsidere permisele de ședere permanentă pentru sirienii din țară.

„Statutul de refugiat este prin natura sa temporar. Nu este menit ca oamenii să fie automat lăsați să rămână pentru tot restul vieții”, a declarat Ludvig Aspling, purtătorul de cuvânt pentru politici de migrație al partidului.

Aspling dorește ca Agenția Suedeză pentru Migrație să înceapă să revoce declarațiile de statut de refugiat ale sirienilor.

„Dacă situația din Siria se îmbunătățește, în special în ceea ce privește persoanele care au căutat protecție în Suedia pentru că se simt amenințate de regim, atunci ar trebui să existe motive pentru revocarea declarațiilor de statut de refugiat acum că regimul a căzut”, a spus el.

„Din păcate, există multe indicii că Siria a renăscut acum din cenușa focului pentru că forțe islamiste distructive se află în spatele schimbării de putere. Observ că există grupuri care sunt fericite în legătură cu acest lucru aici în Suedia. Ar trebui să vedeți acest lucru ca o bună oportunitate de a vă întoarce acasă”, a declarat liderul Democraților Suedezi, Jimmie Åkesson.

Implicații pentru întreaga Europă

Țările europene găzduiesc peste 1 milion de solicitanți de azil și refugiați sirieni, dintre care aproximativ 60% se află în Germania. Acest lucru face ca sirienii să fie cel mai mare grup dintre solicitanții de azil și refugiații din cea mai mare economie a Europei.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat luni că este prea devreme pentru a oferi o evaluare a impactului evenimentelor din Siria, în special în domeniul migrației.

Situația rămâne foarte volatilă, iar lumea încă încearcă să înțeleagă rapiditatea evenimentelor din Siria din ultimele zile și prăbușirea unei dinastii conducătoare care a distrus țara în timpul unui război civil catastrofal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News