Sursa citată scrie că „informația este pe cât de surprinzătoare, pe atât de îngrijorătoare: Germania pune frână în predarea Belgiei a unui deținut, pe nume Adnan, în legătură cu asasinarea lui Florin Nistor, un român de 28 de ani, și a unei tentative de omor”.
În urmă cu aproape două luni, s-au tras focuri de armă la finalul unei urmăriri între o mașină cu români și alta cu turci.
„Motivul invocat de Germania este un atac la drepturile fundamentale”, a anunțat procuratura din Liège. „Germania vrea să fie sigură că deținutul transferat în Belgia va obține garanții individuale în ceea ce privește detenția. Poate fi vorba de metru pătrat per individ, dar și de condiții sanitare. Acesta nu este un caz izolat, Olanda ne-a făcut aceeași remarcă acum câteva săptămâni și Italia în urmă cu câțiva ani. Uneori, prizonierul însuși este cel care invocă acest tip de argumente”, spun procurorii belgieni.
Germania invocă motive umanitare și cere Belgiei să furnizeze informații liniștitoare despre starea închisorilor sale. Ministerul Justiției de la Bruxelles elaborează un răspuns pentru partea germană.
Renaud Molders-Pierre, avocatul lui Adnan, a vorbit și el despre această situație și, în același timp, a cerut eliberarea clientului său, în Germania. „Clientul meu se afla în Turcia și, când a aflat că urmează să fie audiat în legătură cu o omucidere, a vrut imediat să coopereze. În Belgia fusese stabilită o întâlnire cu anchetatorii. A vrut să se prezinte, a vrut să se explice, nu are nicio teamă. Când se întoarcea în Belgia, s-a oprit în Germania, unde are familie. Acolo a fost arestat, la Düsseldorf, în baza unui mandat european de arestare. Pe scurt, când se întorcea în Belgia pentru a fi audiat, s-a trezit într-o închisoare din Germania”.
Adnan a consimțit imediat să se predea autorităților belgiene. „Odată ce Germania a luat decizia de a preda deținutul în țara care a emis mandatul european de arestare, are la dispoziție 10 zile pentru executare”, precizează, avocatul.
„Cu toate acestea, termenul a fost depășit pe 7 august. Clientul meu e în închisoare în Germania de 25 de zile. Dacă termenul este depășit, ceea ce pare să fie clar aici, clientul meu trebuie pur și simplu eliberat. Am scris autorităților germane, din 8 august 2023, cerându-le să-mi elibereze clientul”.
Există însă cel puțin două excepții care pot eluda această regulă: cazuri de forță majoră (o furtună, Covid, etc.), sau așa-zise motive umanitare grave. „Germania ne spune că nu-l predă pe clientul meu Belgiei pentru că are temeri legate de starea închisorilor belgiene și de nerespectarea drepturilor fundamentale. Germanii vor garanții și ni se spune că Belgia formulează un răspuns Germaniei. Suntem râsul Europei. În Germania, ei văd Belgia ca o țară care nu e suficient de civilizată pentru a avea închisori demne. În această poveste, avem toate datele unui incident diplomatic major între două state partenere. Germania nu recunoaște sistemul penitenciar din Belgia ca fiind suficient de riguros cu drepturile omului”.
În noaptea de 18 spre 19 iunie, duminică spre luni, la finalul unei urmăriri între un VW Passat și un Audi, un român a fost împușcat de mai multe ori și ucis, în Wandre. Un altul a fost grav rănit, după ce a fost împușcat în cap.
Totul a început cu un incident pe autostrada de lângă Herstal, în care au fost implicați ocupanții a două autoturisme, un Volkswagen Passat înmatriculat în Franța, cu patru români, și un Audi cu cinci turci. Aceștia din urmă se întorceau de la o nuntă în Aix-la-Chapelle. O șicanare în trafic, înjurături, provocări de la distanță, apoi o urmărire între Herstal și Wandre, cu viteză și multe pericole pe parcurs. Românii au pornit în urmărirea turcilor, care, se pare, în timp ce fugeau, au sunat după întăriri.
La finalul urmăririi, cele două autoturisme au oprit nu departe de școala primară din Wandre, unde românii au coborât din mașina lor și s-au îndreptat spre Audi. Atunci, un bărbat înarmat s-a apropiat ei. Dându-și seama de amenințare, românii s-au întors repede în VW-ul lor Passat, pentru a fugi. Prea târziu. Au fost trase mai multe focuri de armă și doi pasageri din mașină au fost loviți. Șoferul român a plecat atunci în direcția secției de poliție de pe rue Natalis, din Liège, cu cei doi oameni împușcați în mașină, pentru a se refugia și apoi a explica ceea ce se întâmplase mai devreme.
Florin Nistor era pasager într-o maşină în care se mai aflau trei români, colegi de muncă în construcții, în Liege, Belgia. Avea 28 de ani și era din Botoșani, iar în momentul în care s-au tras focuri de armă spre mașina în care se afla, a murit pe loc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro