Nimeni nu a catadicsit să îl asculte pe Christian Drosten, cel mai cunoscut virusolog al Germaniei, de la spitalul Charité din Berlin, care a tot avertizat cu privire la valul COVID ce va lovi în toamnă. Nici măcar politicienii.

Țările cu rată mare de vaccinare, precum Spania sau Portugalia, a explicat Drosten, „vor putea lăsa cu adevărat pandemia în urmă” la primăvară. Dar Germania, unde mulți oameni refuză să se vaccineze cu schema completă, iar campania de rapeluri merge și ea greoi, „e încă la kilometri distanță” de acest obiectiv, a spus el.

„Imediat ce Delta va lovi în forță, spitalele vor fi rapid copleșite”, a avertizat expertul.

Iar Delta chiar lovește în aceste momente în Germania. În ultimele zile, Institutul Robert Koch (RKI) a raportat mai bine de 50.000 de noi infectări. Un record în pandemie. Numărul deceselor crește deocamdată mai încet, dar a ajuns totuși să depășească 200 pe zi.

Spitalele sunt tot mai pline și peste 2.800 de pacienți sunt la terapie intensivă. Drept răspuns, spitalul Charite a anulat toate operațiile care nu erau urgente. Multe alte spitale din țară au făcut la fel. Dacă tendința de creștere a cazurilor continuă, multe ar putea fi suprasolicitate.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„O federație de imbecili”, scrie Der Spiegel, este cea care a făcut ca Germania să fie lovită extrem de grav de al patrulea val, mult mai grav decât multe alte țări europene.

Der Spiegel, despre „federația imbecililor” din Germania: Politicienii și nevaccinații au adus țara pe marginea dezastrului COVID
Numărul cazurilor noi de infectare a explodat în Germania Sursa: Worldometers

Liderii politici iraționali au ales să nu asculte avertismentele oamenilor de știință. Au refuzat să pregătească toamna, iar acum nu au un plan coerent pentru ceea ce se anunță a fi cea mai periculoasă fază a pandemiei, scrie revista germană.

Haos și confuzie în campania de vaccinare

În acest timp, o mare parte a populației – Der Spiegel vorbește despre „cei slabi la minte” – a continuat să ignore pericolul virusului și să nu se vaccineze. Germania a vaccinat complet în jur de 66,8% din populație, mai mult decât România sau Bulgaria, evident, dar sub pragul necesar pentru a evita o nouă criză.

În cel mai recent raport, RKI a notat că 87% dintre adulții sub 60 de ani care sunt internați la terapie intensivă sunt nevaccinați.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Mesaje de îngrijorare au venit din mai multe zone. „Iarna va fi o provocare medicală pentru Germania, care rezultă dintr-o lipsă de pregătire, de reguli clare și de rigoare”, a spus Gerald Haug, președintele Academiei Naționale de Științe Leopoldina.

Tonul neobișnuit de dur al mesajului acestuia este justificat, crede Der Spiegel. Autoritățile chiar nu au luat aproape nicio măsură de prevenție, regulile aflate acum în vigoare nu sunt foarte stricte și sunt vag aplicate.

Faptul că Germania a intrat în această toamnă COVID aproape nepregătită, este una dintre probleme. Faptul că țara a rămas practic fără guvern activ din septembrie este o altă problemă.

Conducerea țării în ultimele luni se situează undeva la granița cu mapraxisul, spun jurnaliștii. Angela Merkel nu mai oferă îndrumări. Cel mai probabil succesor, Olaf Scholz, nu a preluat încă funcția de cancelar.

Mai complicat este faptul că coaliția de guvernare îi va include pe Democrații Liberi (FDP), un partid liberal care nu favorizează restricțiile.

Rezultatul este că autoritățile federale împing responsabilitatea spre landuri. Iar landurile fac ceea ce au făcut mereu: fiecare aplică propriile reguli. Fără coordonare.

Consecințele sunt serioase. În vreme ce jumătate din populația Israelului a primit deja a treia doză de vaccin, rata în Germania este de doar 4%. Și asta în ciuda faptului că oficialii știau de ceva vreme că protecția oferită de dozele inițiale se reduce cu timpul.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

În timpul verii, imunologii și virusologii au explicat clar guvernului că toți vârstnicii din țară și cei cu sistem imunitar compromis trebuie să primească a treia doză.

Ministerul Sănătății a estimat că până la sfârșitul lui octombrie, ar putea vaccina 11 de persoane aflate în această situație, dar ne aflăm deja în noiembrie și numărul celor vaccinați cu doza a treia este de doar trei milioane.

Ministrul Sănătății Jens Spahn a fost una dintre sursele problemelor. După ce împreună cu RKI a recomandat doza booster pentru vârstnici și imunocompromiși la șase luni de la schema completă de vaccinare, el și-a schimbat abordarea acum două săptămâni.

A făcut acest lucru după o discuție cu omologii israelieni, care au început programul de vaccinare cu doza a treia de multă vreme. ȘI asta pentru că boosterul nu doar că îi ajută pe pacienții la risc, dar de asemenea reduce rata de transmitere a virusului.

Așa că Spahn recomandă dintr-o dată doza a treia pentru toată lumea.

Consecința a fost o confuzie printre cadrele medicale din țară. Medicii au spus că telefoanele și cabinetele lor au fost dintr-o dată luate cu asalt de pacienți.

Săptămâna trecută, doctorii revoltați au făcut pasul neobișnuit de a ataca politicienii. Andreas Gassen, șeful unei asociații medicale a afirmat că declarațiile liderilor politici au generat „haos” în cabinetele medicale. Se referea evident la ministrul Sănătății.

Joi, Gassen și Spahn au căzut de acord să reducă tensiunile și au transmis un mesaj comun medicilor din țară pe care i-au rugat să „continue să facă tot posibilul pentru a sprijini campania de vaccinare!.

Problema este că a devenit dificil pentru autorități să organizeze din nou o vaccinare în masă.

În iunie, Spahn și miniștrii sănătății din landuri au decis să reducă numărul de centre majore de vaccinare, începând cu 30 septembrie. Costurile de operare erau prea mari, iar tot mai puțini oameni veneau să se imunizeze. Autoritățile au ales prin urmare să se concentreze pe vaccinarea făcută în cabinetele medicilor primari sau în centre de dimensiuni mici.

Unele landuri au început să folosească în special echipele mobile care erau mai potrivite pentru a ajunge în anumite zone.

Pentru că cererea a început iarăși să crească, astfel de soluții nu mai sunt suficiente.

„Închiderea centrelor de vaccinare pare acum să fi fost o eroare”, spune Karl Lauterbach, membru al parlamentului din partea SPD. Dar, spune el, când miniștrii sănătății au decis să închidă aceste centre, nu era clar că toată lumea va avea nevoie de rapeluri, și nu doar vârstnicii.

O eroare a fost și decizia guvernului de a înceta finanțarea pentru testele rapide antigen, venită din convingerea greșită că asta îi va motiva pe scepticii vaccinării să aleagă totuși să se imunizeze.

Combinația de vaccinare și testare rapid regulată ar fi putut preveni parțial gravitatea valului COVID.

Autoritățile au decis acum să reintroducă testarea gratuită. Între timp însă, multe centre de testare au dispărut.

Restricții ridicate prematur

O altă problemă este, din punctul de vedere al Der Spiegel, că multe restricții au fost ridicate prematur.

La începutul lui octombrie, Spahn a spus că „în situația de azi, și la rata de vaccinare pe care o avem, nu mai este nevoie de măsuri adiționale”.

Politicienii de la nivel regional au urmat exemplul. Obligativitatea măștilor pentru elevi a fost ridicată în mai multe landuri. Alte landuri au relaxat regulile pentru intrarea în cluburi sau alte spații publice.

Doar câteva zone, precum Hamburg sau Berlin, au insistat să introducă reguli mai stricte, precum cea care permite doar persoanelor vaccinate sau care au trecut recent prin boală să intre în spațiile publice închise – așa-numita regulă „2G”.

Dramatic este că s-a ajuns în situația aceasta în ciuda faptului că avertismente au existat, din partea unora precum Christian Drosten sau politicianul Karl Lauterbach.

Dar mulți nu au vrut să îi asculte, pentru că astfel de voci pot deveni obositoare în timp.

„Iar acum”, spune Lauterbach, „trebuie să o spui: e o nebunie faptul că acum doar câteva săptămâni vorbeam despre o așa-numită Zi a Libertății, în care toate restricțiile COVID ar fi trebuit să fie ridicate”.

Sceptici și antivacciniști

Cel mai mare eșec al liderilor politici, scrie revista germană, este totuși abordarea lor în privința celor aproape 15 milioane de oameni din țară care au refuzat să se vaccineze. Rata de vaccinare a Germaniei este mai mică decât cea a Spaniei, Portugaliei sau Danemarcei.

Aparent, nimeni nu a înțeles că va fi nevoie de un efort uriaș pentru a ajunge la sceptici, indiferent de metode.

Nu toți scepticii vaccinării sunt așa de radicali precum doi medici din orașul Lüchow din Saxonia Inferioară – un doctor ortoped și un medic de familie, scrie Der Spiegel. Amândoi au agățat pe ușă semne în care anunță că sunt disponibili „doar pentru nevaccinați”.

Unul dintre ei susține că campania de vaccinare din Germania este „cel mai mare experiment pe oameni din istoria medicinei”. A și organizat o reuniune a adepților teoriei conspirației într-un hambar. El a declarat pentru un ziar local că semnul pus la cabinet „îi va face pe oameni să se gândească” și că a vrut să le arate vaccinaților cum e să fii exclus.

Scepticismul cu privire la vaccinare are o lungă istorie în Germania. Când împăratul Wilhelm I a introdus vaccinarea împotriva variolei în 1874, o mișcare de rezistență s-a mobilizat rapid și și-a făcut și propriul ziar – „Der Impfgegner”. Ziarul a tipărit caricaturi care îi ilustrau pe vaccinați cu urechi de vacă – asta pentru că vaccinul era făcut pe baza unui virus care infecta vacile. Acum, teoriile sunt diferite, iar oamenii spun că Bill Gates implantează cipuri, odată cu vaccinul.

Și totuși, scrie Der Spiegel, acești oameni sunt o minoritate, în rândul scepticilor vaccinării. Priholoaga Cornelia Betsch, de la Universitatea din Efurt, crede că oamenii precum cei doi doctori din Lüchow reprezintă în jur de 2-5% din populație cel mult.

Mulți alții sunt de fapt deschiși în fața vaccinării, doar că sunt reticenți în privința vaccinului COVID. Aceștia au dubii în privința tehnologiei ARN, folosite în cazul serurilor Moderna și Pfizer. Situația este complicată de faptul că în jurul acestor vaccinuri au apărut tot felul de zvonuri, precum cel că ele ar produce infertilitate.

Jasmin D., femeie din Hamburg, le-a spus jurnaliștilor că ar vrea să aibă copii și că, din punctul ei de vedere, nu au existat cercetări suficiente în privința efectului pe termen lung al vaccinului în privința fertilității.

Ea a explicat că s-a vaccinat cu toate celelalte vaccinuri pentru diverse boli. „Nu sunt anti-vaccinistă”, a asigurat femeia.

Zvonul privind fertilitatea produsă de vaccin a fost catalogat drept fals de către medici, dar cu toate acestea a intrat în dezbaterea publică devreme în Germania și i-a neliniștit pe mulți.

Cel mai rău lucru legat de informațiile false despre fertilitate este că femeile însărcinate sunt la risc în fața COVID, indiferent dacă au sau nu afecțiuni de altă natură.

Votanți ai extremei drepte

Un număr mare de sceptici ai vaccinării susțin atât medicina alternativă, cât și politica alternativă. Studiile au arătat spre exemplu că oamenii care cred în homeopatie sunt mai predispuși la scepticism în fața vaccinării.

Acestora li se alătură electoratul partidului extremist Alternativa pentru Germania (AfD). Potrivit unui studiu Forsa, 50% dintre alegătorii nevaccinați din Germania au votat pentru AfD în septembrie, în vreme ce alți 15% au votat pentru Die Basis, brațul politic al mișcării „Querdenker”, care a protestat față de măsurile luate de guvern pentru a controla pandemia..

Studiul a arătat că 18% dintre cei chestionați au spus că refuză să se vaccineze ca un mod de a-și arăta instatisfacția politică. Este vorba despre un grup care se poziționează împotriva statului și a instituțiilor de fiecare dată când are ocazia, explică Raj Kollmorgen, profesor de sociologie la Universiteatea de Științe Aplicate Zittau/Görlitz.

Fenomenul este în mod particular vizibil în zonele rurale din estul țării, unde populația este îmbătrânită. Tinerii, care sunt de obicei mai bine informați, se mută în orașe.

O problemă o reprezintă și rata de vaccinare printre musulmani, care sunt acuzați că refuză imunizarea din motive religioase, scrie Der Spiegel. Dar studiile nu confirmă acest lucru. Mai degrabă, problema în cazul acesta este accesul redus la serivicii de sănătate.

Merkel și-a încheiat activitatea, viitoarea coaliție nu pare să înțeleagă gravitatea crizei

Una dintre concluziile trase de jurnaliști după instalarea valului patru în Germania este că politicienii ar fi trebuit să facă mai multe pentru a reduce temerile și pentru a contracara prejudecățile.

Deocamdată, este clar că cresc în intensitate vocile care susțin vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de populație.

Academia Națională de Științe Leopoldina a cerut săptămâna aceasta vaccinarea obligatorie a angajaților din căminele pentru vârstnici. Este o poziție împărtășită de asociațiile medicale. Într-un cămin din Brandenburg, 16 persoane au murit recent din cauza unui focar COVID.

Dar cea mai mare presiune asupra nevaccinaților va veni în urma unei eventuale instituiri a regulii „2G”, cea care oferă dreptul la mobilitate doar persoanelor imunizate și celor care au trecut recent prin boală.

Există semne că modelul îi convinge pe oameni să se vaccineze. După ce Austria a instituit măsura, luni, cozi de oameni s-au format la centrele de vaccinare.

Der Spiegel, despre „federația imbecililor” din Germania: Politicienii și nevaccinații au adus țara pe marginea dezastrului COVID
Angela Merkel și Olaf Scholz au fost mai degrabă absenți în ultima vreme, în ciuda crizei sanitare care se prefigurează FOTO: EPA

În Germania, introducerea unei astfel de legi a fost luată în calcul, apoi abandonată.

Problema este însă că Germania nu are un guvern. Angela Merkel, care conduce încă executivul interimar, are prerogative reduse, dar chiar și așa a renunțat aproape complet la rolul de lider, scrie Der Spiegel.

Reuniunile cancelarului cu premierii din landuri în care se discuta situația pandemică nu au mai avut loc de săptămâni bune. Merkel și-a anulat chiar și ultima ședință de guvern.

Jurnaliștii germani cred și că liderii viitorului guvern nu par să fi înțeles gravitatea crizei. Sau că nu pot ajunge la un acord privind măsurile, deoarece FDP le respinge și nimeni nu vrea să riște să destrame coaliția încă dinainte ca ea să fie învestită.

Olaf Scholz, viitorul cancelar probabil, a fost aproape invizibil, lucru observat inclusiv de Verzi, partidul care îi va fi alături în viitorul guvern. Cele trei partide – SPD, Verzii și FDP, au prezentat, ce-i drept, o serie de măsuri săptămâna aceasta, dar doctorii și reacționat spunând că acestea nu sunt suficiente.

Este posibil ca FDP să aibă un cuvânt puternic de spus în modelarea politicii COVID, iar acest lucru îi îngrijorează pe unii.

Politicienii conservatori au acuzat săptămâna aceasta că Verzilor și social-democraților le este teamă de liberali.

În Bavaria, guvernatorul Markus Söder a făcut apel la înăsprirea restricțiilor și a atacat viitoarea coaliție, observând că aceasta trebuie să ofere ceva mai mult decât „o trusă de prim-ajutor”. În semn de răspuns, social-democrații la-u acuzat pe Söder că încearcă să arunce vina crizei pe umerii unui guvern care nici nu a fost instalat.

Se pare că în prezent, partidele politice sunt mai preocupate să înscrie puncte electorale decât să facă un efort comun pentru a preveni un dezastru, scrie Der Spiegel.

Valul COVID a fost totuși luat mai în serios de armată, care a primit deja cereri de asistență din partea autorităților civile din Thuringia, Saxonia și Bavaria. De săptămâna viitoare, militarii se așteaptă să primească astfel de apeluri de ajutor din aproape toată țara.

Oficialii militari au avertizat că Germania trebuie să se pregătească pentru „o iarnă dificilă”. Experții armatei au realizat propriul model al evoluției crizei. Potrivit acestuia, valul patru va ajunge la apogeu în jurul Crăciunului. O scădere va fi observată începând cu luna februarie.

Dacă acest scenariu va fi evitat depinde de măsurile pe care sunt dispuse să le ia autoritățile.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI