Potrivit unui comunicat al Ministerului german al Apărării, pachetul de sprijin militar va include:
- 30 de tancuri Leopard 1
- 15 tancuri antiaeriene Gepard
- peste 200 de drone de recunoaștere
- și patru sisteme antiaeriene IRIS-T.
Publicația germană Tagesspiegel a relatat sâmbătă că pachetul mai conține:
- 18 obuziere
- peste 100 de vehicule blindate de luptă
- peste 200 de drone de recunoaștere
- și 20 de blindate suplimentare Marder.
„Ne dorim cu toții un sfârșit rapid al acestui război teribil și ilegal…. Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil. Prin urmare, Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate oferi – atât timp cât va fi nevoie”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
„Mulțumim aliaților noștri”, a scris Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram, confirmând pachetul.
Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru arme cu rază lungă de acțiune, avioane și muniții înainte de declanșarea mult așteptatei contraofensive, în următoarele săptămâni sau luni.
Germania a fost inițial reticentă în a furniza arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze invazia Rusiei, temându-se că aceste livrări ar putea duce la escaladarea războiului. Dar în ianuarie Berlinul a fost de acord să trimită Kievului tancurile sale principale de luptă Leopard și a anunțat că va colabora cu aliații pentru a trimite mai multe.
Zelenski va veni duminică într-o vizită la Berlin, în încercarea de a-și consolida sprijinul aliaților
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi primit duminică, 14 mai, la Berlin, au declarat sâmbătă surse guvernamentale germane pentru Reuters, în contextul în care liderul de la Kiev încearcă să consolideze sprijinul principalilor aliați împotriva invaziei Rusiei.
Zelenski va sosi din Italia, unde s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Sergio Mattarella, cu premierul Giorgia Meloni și cu Papa Francisc.
Liderul ucrainean a vizitat ultima dată Germania în februarie anul trecut, pentru o reuniune a Consiliului de Securitate de la Munchen, chiar înainte de izbucnirea războiului.
Germania, care este cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară pentru Ucraina, înaintea altor puteri europene precum Franța.
De asemenea, Germania a primit aproximativ un milion de refugiați ucraineni.
Zelenski va dori probabil să afle direct de la cancelarul Olaf Scholz cum vede el sfârșitul războiului, a declarat Christian Moelling, director adjunct la Consiliul German pentru Relații Externe.
„Vrea Germania o victorie ucraineană sau este suficient ca războiul să se încheie?”, a spus el. „Va fi important pentru Zelenski să audă direct de la cancelar cum gândește acesta”, a precizat Moelling.
Ucraina este, de asemenea, probabil conștientă de necesitatea de a-și consolida sprijinul aliaților care o susțin financiar, în timp ce aceștia se confruntă acasă cu o criză a scumpirii traiului, a mai spus Moelling.
„Ucraina are nevoie de asistență financiară pentru a-și plăti datoria, astfel încât să nu dea faliment, iar Germania joacă un rol important în acest sens”, a explicat el. „Iar Ucraina vede că în Germania alte subiecte încep să treacă în prim-plan”, a adăugat expertul.
Un sondaj Ipsos din ianuarie a arătat că ponderea germanilor care consideră că țara nu își poate permite să acorde sprijin financiar Ucrainei din cauza crizei economice actuale a crescut cu 9 puncte procentuale, ajungând la 56%.
Acel sondaj a arătat, de asemenea, o scădere a sprijinului germanilor pentru acceptarea de noi refugiați din Ucraina și pentru acordarea de asistență militară.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina