În plină criză energetică, europenii se tem tot mai mult că dintr-un moment în altul, poate la iarnă, Vladimir Putin ar putea decide să oprească de tot livrările de gaze către statele UE, pentru a le pedepsi că oferă ajutor Ucrainei. Și nicăieri nu este mai profundă această teamă decât în Germania, puternic dependentă de gazele rusești, scrie New York Times.

Gazele ieftine au fost timp de multă vreme un pilon al puternicei industrii germane. Oficialii de la Berlin plănuiau chiar să adauge o nouă conducă majoră – Nord Stream 2 – în această schemă aparent câștigătoare, până când războiul a forțat suspendarea proiectului.

Săptămâna aceasta, gigantul Gazprom, compania controlată de Kremlin, a redus fluxurile de gaze livrate prin conducta Nord Stream 1 la doar 20%, invocând, în mod neconvingător pentru mulți, unele probleme cu turbinele sale fabricate în Germania.

Este un semn că, la iarnă, situația ar putea fi și mai rea. Motiv pentru care statele UE au decis săptămâna aceasta să își asume un obiectiv – unul voluntar – de reducere a consumului de gaz cu 15% în următoarele luni.

Problema nu este doar lipsa gazelor, ci și prețul la care au ajuns să se comercializeze. Prin urmare, în Europa, orașele au început să găsească diferite modalități pentru a-i ajuta pe cetățeni să reducă consumul de energie.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

Barcelona oferă evaluări ale eficienței locuințelor, în timp ce Varșovia subvenționează gospodăriile care înlocuiesc sobele pe combustibili fosili cu pompe de căldură. În regiunea Meurthe-et-Moselle, din estul Franței, mai multe orășele au oprit iluminatul stradal la miezul nopții.

În Germania, măsurile anunțate sunt chiar mai serioase, iar planurile sunt și mai sumbre.

Între Augsburg și Moscova

Aproximativ jumătate din toate locuințele din Germania sunt încălzite cu gaz, în timp ce o treime din gazul țării este utilizat de industrie. Dacă iarna care vine va fi deosebit de friguroasă, o întrerupere a livrărilor ar fi brutală.

Dar vremea viitoare este greu de prezis – la fel și intențiile finale ale Moscovei. Economiștii se străduiesc, de asemenea, să evalueze cât de gravă ar fi recesiunea în care ar intra țara în cel mai pesimist scenariu.

Direct implicat în efortul de economisire este orașul bavarez Augsburg. În condițiile în care prețurile la energie au crescut vertiginos, municipalitatea se confruntă deja cu o creștere de 80% a cheltuielilor – aproximativ 11 milioane de euro. Oficialii se străduiesc să evite să transfere aceste costuri către rezidenți.

Primărița Eva Weber a ordonat închiderea multor fântâni din oraș și a limitat orele de funcționare pentru trei fântâni conectate la sistemul de gestionare a apei din oraș, vechi de 800 de ani, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Inițiativa a venit în urma îndemnurilor lansate de ministrul german al economiei, Robert Habeck, care în calitate de ecologist a luat, la rândul lui, măsuri dureroase, cum ar fi redeschiderea centralelor electrice pe cărbune și extinderea rapidă a infrastructurii pentru gaz natural lichefiat.

Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, Habeck i-a îndemnat pe oameni să-și schimbe obiceiurile zilnice, ca parte a efortului de a atinge obiectivul țării de a reduce 20% din consumul de energie.

„Dacă vă gândiți că, ok, dezghețarea congelatorului sau reducerea temperaturii la calorifer, nimic din toate acestea nu face o diferență – vă înșelați”, a spus Habeck. „Este o scuză pentru a nu face nimic”, a adăugat el.

Wolfgang Hübschle, consilier economic în Augsburg, implicat în acest efort de economisire, se vede pus într-un soi de confruntare de la distanță cu Vladimir Putin, încercând astfel să ghicească intențiile liderului de la Kremlin.

În cazul în care Europa se va descurca – chiar și la limită – după ultima reducere a livrărilor, Hübschle crede că Rusia ar fi descurajată să sisteze livrările la iarnă.

„Dacă Putin are impresia că poate lovi cu adevărat economia celor mai mari țări europene, nu va ezita să întrerupă furnizarea de gaze”, a declarat oficialul din Augsburg. „Dacă nu ne va lovi foarte tare, va alege să ia banii, în loc să provoace durere”, a adăugat el.

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Măsuri de economisire la Hanovra, Berlin, München

Augsburg nu este singur în eforturile sale. Hanovra a devenit miercuri primul oraș important din țară care a anunțat măsuri de economisire a energiei, măsuri ce includ, spre exemplu, oprirea apei calde la dușurile și băile din clădirile și centrele de agrement administrate de municipalitate, scrie The Guardian.

Economia nu vizează doar apa caldă. Clădirile municipale din capitala landului Saxonia Inferioară vor fi încălzite doar de la 1 octombrie până la 31 martie și la o temperatură ambientală de cel mult 20 de grade Celsius. De asemenea, în aceste clădiri se interzice utilizarea unităților mobile de aer condiționat și a aerotermelor.

Grădinițele, școlile, centrele de îngrijire și spitalele vor fi exceptate de la măsurile de economisire.

„Situația este imprevizibilă”, a declarat primarul orașului, Belit Onay, reprezentant al Verzilor. „Fiecare kilowatt-oră contează, iar protejarea infrastructurii critice trebuie să fie o prioritate”, a spus el.

Dușuri reci, lumini stinse și poate chiar mai puțină bere. Cum economisește Germania energia, pentru a evita o iarnă rusească
Catedrala „Berliner Dom” și-a redus iluminatul, ca parte a eforturilor de economisire a energiei | FOTO: EPA

Obiectivul de economisire al orașului Hanovra este în concordanță cu cel asumat săptămâna aceasta de statele europene.

În Berlin, aproximativ 200 de monumente istorice și clădiri municipale au fost învăluite în întuneric miercuri seară, deoarece orașul a stins luminile pentru a economisi energie electrică.

„În contextul războiului împotriva Ucrainei și amenințărilor energetice ale Rusiei este vital să ne gestionăm energia cât mai atent posibil”, a declarat Bettina Jarasch, responsabila pentru mediu a municipalității.

În vreme ce un plan de urgență în domeniul energiei inițiat în luna iunie a permis companiilor de utilități să transfere prețurile ridicate la gaz către clienți, majoritatea gospodăriilor private își plătesc facturile de gaz în avans și încă nu s-au confruntat cu marile scumpiri, care le-ar putea determina să își schimbe comportamentul.

Acest lucru se va întâmpla la toamnă. Joi, guvernul Germaniei a confirmat că o suprataxă planificată pentru clienți ar putea fi mult mai mare decât se preconiza anterior, pentru a salva companiile energetice de la faliment în următoarele luni.

„Nu putem spune cât va costa gazul în noiembrie, dar vestea amară este că va fi cu siguranță de câteva sute de euro pe gospodărie”, a avertizat ministrul economiei, Robert Habeck.

Germania folosește gazul și pentru a genera aproximativ 15% din necesarul său de electricitate și aici este domeniul în care autoritățile municipale au decis să facă economii relativ nedureroase.

Orașul München a anunțat săptămâna aceasta că va stinge reflectoarele care iluminează primăria din piața Marienplatz, care de obicei este luminată până la ora 23.00, și că va folosi doar apă rece în birourile municipale. Fântânile ar urma, de asemenea, să fie închise pe timpul nopții.

Nürnberg va închide și el trei dintre cele patru piscine interioare administrate de municipalitate.

Germanii și-au redus și ei consumul

Unii oficiali și-au exprimat îngrijorarea că guvernul alimentează panica. Iar alții speră că stimulentele vor încuraja utilizarea mai grijulie a energiei.

Cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să crească subvențiile pentru locuințe și să protejeze chiriașii de evacuări, din cauza facturilor de încălzire neplătite. Săptămâna aceasta, München a anunțat un „bonus energetic” de 100 de euro pentru gospodăriile care își reduc consumul anual cu 20%, iar compania de utilități va lansa un concurs de economisire a energiei pentru clienți.

Germanii par să reacționeze la nivel individual. Asociația Federală a Energiei și Apei a declarat că țara folosește cu aproape 15% mai puțin gaz în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, o tendință pe care a atribuit-o parțial prețului record al energiei.

În semn de răspuns la așteptata scumpire majoră de la toamnă, germanii au început să facă planuri. Aerotermele și cuptoarele cu lemne s-au vândut în multe orașe și există o lungă listă de așteptare pentru unitățile cu minipanouri solare, ce pot fi folosite pentru alimentarea unor dispozitive casnice.

Claudia Kemfert, economistă în domeniul energiei la Institutul german pentru cercetare economică, a declarat că astfel de economii sunt esențiale, dar s-a arătat îngrijorată de faptul că țara a irosit mai multe luni cu apeluri către cetățeni, în loc să ia măsuri mai ferme cu mediul de afaceri.

Companiile au demonstrat că își pot reduce consumul de gaze atunci când nu li se oferă posibilitatea de a alege. Constructorul auto Mercedes-Benz a declarat miercuri că a redus cu 10% consumul de gaze și că l-ar putea reduce cu până la 50%, menținând în același timp operațiunile la capacitate maximă, scrie New York Times.

Chiar și berea?

În München, capitala landului Bavaria din sudul țării și un epicentru al industriei germane, viceprimărița Katrin Habenschaden este mai sceptică cu privire la eforturile de economisire.

„Sincer, nu cred că acest lucru poate fi compensat, oricât de mult aș aprecia eforturile noastre de acum de a economisi energie”, a declarat ea. „Mai degrabă, cred că pur și simplu avem nevoie de alte opțiuni sau de alte soluții”.

În calitate de responsabilă cu gestionarea afacerilor economice, ea a ajutat municipalitatea cu un soi de triaj economic – evaluând raționalizarea cu care s-ar putea confrunta diferite companii. Întreprinderile mari și mici curtează acum municipalitatea, pentru a explica de ce ar trebui să fie cruțate de la o eventuală sistare a gazului, în caz de criză majoră.

Situația Bavariei este în mod special problematică, deoarece aici se află companii care sunt motoare ale industriei germane, precum BMW și Siemens. De altfel, reticența guvernului regional conservator de a reduce dependența sa puternică de gaz și de a avansa în domeniul energiilor regenerabile l-a făcut deosebit de vulnerabil, crede Habenschaden, o ecologistă.

În Augsburg și München, oficialii locali au cerut ca fiecare angajat al orașului să trimită sugestiile sale. Un funcționar public din Augsburg a subliniat, spre exemplu, faptul că cele două centre de date ale orașului consumă foarte multă energie. Oficialii se gândesc acum dacă se pot baza doar pe unul singur.

Mai discret, mulți lideri locali se gândesc ce tradiții germane mari consumatoare de energie pot fi sacrificate, în cazul în care țara ar fi forțată să raționalizeze energia. Fabricarea berii? Târgurile de Crăciun?

Wolfgang Hübschle, consilierul economic din Augsburg, crede că Bavaria ar trebui să își închidă faimoasele fabrici de bere, înainte de a lăsa industria chimică, mai importantă, să se confrunte cu o criză.

Nu e singurul care avansează astfel de scenarii deprimante. Rosi Steinberger, o membră a parlamentului regional din Bavaria, lucrează acum într-un birou întunecat pentru a-și reduce consumul de energie și se întreabă și ea dacă să provoace inevitabila furie a Münchenului sugerând anularea Oktoberfest.

Faimosul festival al berii este programat să revină în această toamnă, după o pauză nedorită de doi ani, provocată de pandemie.

„Nu am întrebat încă”, a spus ea, cu un râs nervos, în discuția cu New York Times. „Dar cred că atunci când oamenii spun că nu ar trebui să existe tabuuri în calculele pe care le facem – ei bine, la asta trebuie să te gândești”, a concluzionat Steinberger.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI