Economia Germaniei s-a contractat ușor în primul trimestru din 2023, după precedenta scădere de la finalul lui 2022, intrând astfel în recesiune tehnică, potrivit datelor publicate joi.

O recesiune este definită prin două trimestre consecutive de scădere a producției. Iar datele arată că, după ce a scăzut cu 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut, economia germană s-a contractat cu 0,3% în primele trei luni ale lui 2023.

O estimare preliminară ceva mai optimistă sugera că PIB-ul Germaniei ar putea stagna la zero în primul trimestru al acestui an – ceea ce ar fi însemnat că Germania ar fi scăpat la limită de recesiune.

În cele din urmă, datele finale au arătat mai rău.

„A fost nevoie de câteva revizuiri statistice, dar, în cele din urmă, economia germană a făcut de fapt în această iarnă ceea ce ne temeam încă din vara anului trecut”, a observat economistul ING Carsten Brzeski într-o notă pentru clienți.

„Vremea caldă din timpul iernii, o revenire a activității industriale, ajutată de redeschiderea (economiei) Chinei și o atenuare a fricțiunilor din lanțul de aprovizionare nu au fost suficiente pentru a scoate economia din zona de pericol a recesiunii”, a spus acesta, citat de Deutsche Welle.

Principala problemă este inflația, care a continuat să își pună amprenta asupra economiei germane în acest trimestru. Inflația ridicată a erodat puterea de cumpărare a germanilor, reducând cererea în economie.

Deși tendința de creștere a prețurilor s-a atenuat recent, rata anuală a inflației de 7,2% înregistrată în aprilie a fost încă relativ ridicată.

Acest lucru s-a reflectat în consumul redus al gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% față de trimestrul precedent, după ajustarea prețurilor și ajustarea sezonieră.

Gospodăriile au cheltuit mai puțin pe alimente, băuturi, îmbrăcăminte, încălțăminte și mobilier decât în trimestrul precedent. De asemenea, au cumpărat mai puține mașini noi, posibil din cauza încetării subvențiilor guvernamentale la sfârșitul anului 2022.

O veste mai bună a venit din zona investițiilor, care au crescut în primele trei luni ale anului după o a doua jumătate slabă a anului 2022.

Puternic dependentă de importurile de energie din Rusia, Germania a fost deosebit de expusă în urma invaziei rusești din Ucraina, care a început în februarie 2022.

Iarna blândă din Germania a însemnat însă că cel mai sumbru scenariu – care ar fi presupus o criză a gazului, ce ar fi devastat economia – nu s-a produs.

Ultima recesiune din Germania a avut loc în momentul în care pandemia COVID-19 de la începutul anului 2020 a determinat guvernele să închidă efectiv sectoare întregi ale economiei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News