Peste o treime (36,3%) din energia electrică introdusă în rețelele electrice germane în perioada iulie-septembrie a provenit din centralele pe cărbune, comparativ cu 31,9% în trimestrul al treilea din 2021, potrivit biroului german de statistică Destatis.

Producția de gaz a crescut ușor, în ciuda prețurilor ridicate, deoarece producția de energie eoliană și hidroelectrică a fost scăzută, iar producția nucleară internă a scăzut și ea în iulie-septembrie. Acesta din urmă se datorează faptului că doar trei reactoare rămân active, comparativ cu șase cu un an mai devreme, întrucât Germania vrea să renunțe la energie nucleară, plan stabilit după accidentul de la Fukushima.

Sub amenințarea penuriei de gaze, unele centrale pe cărbune care au fost închise sau au rămas în conservare au reintrat pe piața din Europa anul acesta, dar în majoritatea țărilor, cantitatea a fost limitată.

„Numai în Germania, inversarea este la o scară semnificativă. Acest lucru a crescut generarea de energie pe bază de cărbune în Uniunea Europeană, care este de așteptat să rămână la aceste niveluri mai ridicate pentru o perioadă”, arată un raport al Agenției Internaționale pentru Energie.

Consumul global de cărbune a atins un nivel-record de peste 8 miliarde de tone în acest an, Germania fiind una dintre cele mai mari consumatoare, cu o creștere de 19%, sau 26 de milioane de tone, față de 2021, a spus AIE.

În loc să închidă 1,6 GW de centrale electrice pe bază de lignit până la sfârșitul anului 2022, așa cum era planificat, guvernul german a emis o derogare pentru a permite producția până în martie 2024.

 
 

Urmărește-ne pe Google News