Ministrul muncii din Germania, Hubertus Heil, a declarat că, în contextul unui număr atât de mare de germani care muncesc de acasă din cauza pandemiei de COVID-19, va iniţia o lege care să prevadă dreptul de a munci de la domiciliu, demers despre care asociaţiile angajatorilor spun că nu sunt interesate, informează Agerpres.
Heil a declarat pentru publicaţia Bild am Sonntag că speră să prezinte această lege către finele anului şi că prevederile ei vor continua să se aplice chiar şi după ce restricţiile – care impun oamenilor să păstreze distanţa unii faţă de ceilalţi pentru a preveni transmiterea virusului – vor fi ridicate.
„Oricine doreşte să lucreze de acasă – în cazurile unde compania permite acest lucru – ar trebui să poată lucra de la domiciliu, chiar şi după ce pandemia de COVID-19 va lua sfârşit”
Ministrul muncii din Germania, Hubertus Heil:
Potrivit acestuia, legea va permite oamenilor să lucreze exclusiv de acasă sau să-şi împartă programul între lucrul de acasă şi birou.
Potrivit unor date provizorii, numărul celor care lucrează de acasă a crescut de la 12% înainte de criza de sănătate actuală la circa 25% în prezent.
Duminică, confederaţia asociaţiilor angajatorilor din Germania (BDA) a declarat că propunerea lui Heil nu este de interes, întrucât companiile germane au nevoie de flexibilitate, nu de reguli guvernamentale suplimentare.
„Avem nevoie de un moratoriu privind termenele de prescripţie, nu alte reglementări care limitează dezvoltarea şi flexibilitatea”, a spus Steffen Kampeter, directorul executiv al BDA.
„Interesele afacerilor şi nevoile clienţilor trebuie să joace un rol central. Nu poţi face economia să funcţioneze doar prin munca de acasă”.
Steffen Kampeter, confederaţia asociaţiilor angajatorilor din Germania: