Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că noile reguli, care vor intra în vigoare duminică, sunt ”inevitabile”, mai arată sursa citată.
”Pentru a proteja populația de mutațiile virale, guvernul federal a decis să declare Republica Cehă, Tirolul (Austria) și Slovacia drept areale ale noii variante de coronavirus”, a declarat Spahn vineri, în cadrul unei conferințe de presă.
Acest lucru înseamnă că vor fi restricționate călătoriile. De asemenea, înainte de intrarea în Germania, trebuie efectuate teste.
Cazurile de Covid au scăzut în Germania
Cazurile de coronavirus au scăzut în Germania, în ciuda noilor variante, mai contagioase. Vineri, s-au înregistrat 9.860 de noi infecții, o scădere cu 3.048 de cazuri față de aceeași zi a săptămânii trecute. Pe de altă parte, Austria și Republica Cehă nu au avut astfel de scăderi.
Guvernul Tirolului a precizat că, de marți, au fost identificate 438 de cazuri confirmate ale variantei sud-africane. Oamenii de știință sunt îngrijorați de această tulpină, deoarece mutațiile par să reducă eficacitatea unora dintre vaccinurile împotriva coronavirusului.
1.200 de polițiști, mobilizați la frontieră
Autoritățile locale germane au mobilizat 1.200 de polițiști și soldați la granița cu Tirol, pe o perioadă de 10 zile, pentru a se asigura că oricine intră în țară are un test negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
Regula nu se aplică în cazul traficului de mărfuri sau a celor care doar tranzitează tirolul, precum și în cazul copiilor.
În Republica Cehă, parlamentul a refuzat joi să prelungească starea de urgență. Cu toate că virusul continuă să se răspândească, majoritatea restricțiilor se vor ridica duminică, atunci când expiră actuala stare de urgență. Decizia a survenit ca urmare a contrelor dintre Opoziție și guvernul minoritar, condus de premierul populist Andrej Babiš.
Ministrul ceh al Sănătății, Jan Blatny, a avertizat că eliminarea restricțiilor ar duce la colapsul sistemului de sănătate.
Republica Cehă a raportat peste 1 milion de cazuri de la începutul pandemiei. De asemenea, țara are a cincea cea mai mare rată de morți din lume, după San Marino, Belgia, Slovenia și Marea Britanie. Asta, în ciuda faptului că a scăpat ușor de primul val al pandemiei, primăvara trecută, mai arată sursa citată.
Pe de altă parte, Comisia Europeană cere Germaniei să reanalizeze restricțiile impuse la frontiere, informează Digi24.
În contextul enunțat mai sus, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, potrivit site-ului Tagesschau.de, că se aşteaptă ca toate ţările, inclusiv Germania, să aplice măsuri stabilite de comun acord privind călătoriile.
„Închiderea graniţelor şi interdicţiile generale de călătorie trebuie evitate”, a declarat purtătorul de cuvânt, cerând Germaniei să reanalizeze măsurile şi să aplice excepţii, în primul rând pentru persoanele care traversează zilnic frontierele în scop profesional.
Conform datelor oficiale, aproximativ 45.000 de persoane din Cehia şi Austria lucrează în Germania şi sunt afectate de noile restricţii.