Germania este doar ultima dintre țările europene care a decis, începând de luni, închiderea parțială a granițelor în tentativa de a lupta cu epidemia. Măsurile au fost anunțate duminică de ministrul de Interne Horst Seehofer și au intrat în vigoare luni, de la ora 08.00 locală, potrivit Deutsche Welle.
Practic, de la 8 dimineață, vehiculele venind din Franţa, Austria, Elveţia, Danemarca şi Luxemburg au început să fie controlate de către poliţiştii germani, care nu lasă să treacă decât transportul de mărfuri şi lucrătorii transfrontalieri.
Evident, și germanii care se află în prezent în țările vecine au voie să treacă granița pentru a ajunge înapoi acasă. Această regulă se aplică și pentru cetățenii străini care au rezidență germană.
Persoanele care nu au însă un motiv valid pentru a călători, nu vor mai putea intra în Germania.
Polițiștii germani dispuși la frontiere începând de luni, nu beneficiază și de adăpostul unor facilități, dintr-un motiv simplu: granițele au fost deschise în aceste puncte în ultimii 25 de ani.
Angela Merkel s-a răzgândit
Angela Merkel pledase până de curând pentru coordonarea europeană și împotriva măsurilor unilaterale luate pentru controlul pandemiei. Cancelarul a declarat chiar miercuri că statele UE nu ar trebui să se izoleze unul de celălalt și că trebuie să adopte o abordare comună.
Dar, în timpul unui discurs ținut duminică, ministrul de Interne a subliniat că guvernul trebuie să ”întrerupă lanțul de transmitere a infecției”. ”Pentru a face asta nu trebuie doar să limităm adunările mari de oameni, dar și circulația persoanelor”, a spus Seehofer.
Președinta Comisiei Europene, ursula von der Leyen, avertizase vineri că Organizația Mondială a Sănătății nu consideră interdicțiile de călătorie eficiente. Seehofer a spus însă că, în condițiile în care nu există o soluție europeană, Germania trebuie să acționeze în interesul cetățenilor.
Măsura Berlinului a venit de altfel după măsuri similare luate de Danemarca, Polonia și Cehia. Statele baltice, Lituania, Letonia și Estonia, și-au închis granițele sâmbătă, iar Ungaria a anunțat că se izolează începând de luni.
Decizia Germaniei, scrie Financial Times, scoate la iveală fisurile apărute în zona Schengen, pe măsură ce epidemia se extinde. Regulile zonei Schengen permit controalele la graniță, dar numai dacă sunt pe termen limitat și nu pot fi evitate.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va discuta situaţia creată de coronavirus, cu accent pe introducerea controalelor frontaliere, cu cancelarul german şi cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Charles Michel şi Ursula von der Leyen, a anunţat Palatul Elysee.
Măsuri drastice luate în Germania
Închiderea granițelor este doar una dintre măsurile luate în Germania. În capitala ţării, Berlin, au fost interzise începând de sâmbătă toate evenimentele publice şi private cu peste 50 de persoane, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului, potrivit AFP citată de Agerpres.
Autorităţile locale au închis toate cinematografele, teatrele, sălile de concerte şi facilităţile sportive, inclusiv săli de sport şi studiouri de fitness, precum şi baruri, pub-uri, cazinouri şi cluburi, până cel puţin pe 19 aprilie. Restaurantele din Berlin vor rămâne deschise dacă se va păstra 1,5 metri distanţă între clienţi.
Pacienţii din spitale nu vor mai putea fi vizitaţi, conform noilor reguli, cu excepţia copiilor sub 16 ani şi a celor grav bolnavi. Bătrânii aflaţi în case de îngrijire nu vor mai putea primi vizitatori cu vârsta sub 16 ani.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!