Trading Hub Europe, operatorul german al pieței de gaze, a anunțat că a fixat suprataxa la 2,419 eurocenți pe kWh. Aceasta va fi impusă de la 1 octombrie și va rămâne în vigoare până în aprilie 2024.
Scopul său este să ajute Uniper – cel mai mare importator de gaze din Rusia – și alte companii energetice să facă față prețurilor tot mai mari ale gazelor.
Pentru o familie de patru persoane, supataxa înseamnă un cost adițional anual de 480 de euro sau o creștere de 13%, luând în calcul un consum mediu anual de 20.000 kWh și o factură medie de 3.568 de euro în aceeași perioadă de timp.
Industria va plăti, la rândul său, noua taxă, iar Federația Germană a Oțelului a avertizat că industria va plăti suplimentar 500 de milioane de euro, pe lângă facturile la energie, care au crescut cu 7 miliarde de euro după creșterea prețurilor.
„Alternativa ar fi fost colapsul întregii producții germane de energie și odată cu ea mari părți din piața europeană de energie”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al economiei.
Acesta a anunțat că Germania nu va mai fi dependentă de Rusia.
Germania a pompat 15 miliarde de euro în Uniper
Guvernul german a salvat Uniper de la faliment, pompând 15 miliarde de euro în companie, conform Euronews.
Uniper este o companie desprinsă din grupul german E.ON. Acesta din urmă s-a spart în două în anul 2016. E.ON a păstrat energia regenerabilă, nucleară și partea de distribuție.
Uniper a preluat producția de energie pe bază de combustibili fosili, importul de gaze și o serie de zăcăminte și termocentrale în Rusia. Ulterior, în 2017, grupul finlandez de stat Fortum a devenit acționarul principal al Uniper.
O altă companie care va beneficia de introducerea suprataxei este EnBW, care este expusă prin divizia sa de gaze VNG.
În schimb, grupul RWE nu va beneficia de pe urma taxei, conform sursei citate.
Noua taxă este așteptată să crească inflația, care este deja la 8,5%.
La iarnă ar putea avea loc raționalizări
Rusia a redus fluxul de gaze către Germania, dând vina pe probleme tehnice și pe sancțiunile occidentale. Livrările prin gazoductul Nord Stream 1 se fac la 20% din capacitate. Germania acuză că reducerea este motivată politic.
Din cauza reducerii livrărilor, companiile trebuie să achiziționeze gaze de pe bursele de mărfuri, unde prețurile au crescut masiv.
Autoritățile au cerut populației și companiilor să economisească energia pentru a permite înmagazinarea gazelor, avertizând că la iarnă ar putea avea loc raționalizarea gazelor.
Germania a înmagazinat 76,79% din capacitatea depozitelor, în vreme ce România este la 65,83%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, care reprezintă operatorii de profil din Europa.