Boris Pistorius își dorește această reorganizare pentru ca armata germană să fie aptă să lupte într-un război.

Scopul este „să restructurăm Bundeswehr (armata germană, n.r.) în așa fel încât să fie poziționată optim chiar și în caz de urgență, în caz de apărare, în caz de război”, a declarat Pistorius când a făcut anunțul, într-o conferinţă de presă la Berlin.

„Nimănui nu ar trebui să-i vină ideea de a ne ataca pe noi, ca teritoriu NATO. Trebuie să comunicăm acest lucru în mod credibil şi onest”, a mai spus ministrul german.

El a adăugat că forţele armate germane vor avea nevoie de o suplimentare cu 6,5 miliarde de euro a bugetului pentru 2025, în contextul în care guvernul încearcă să atingă în următorii ani obiectivul stabilit de NATO privind cheltuielile militare ale statelor membre.

În noua structură, comandamentul central va reuni două centre de comandă – pentru desfăşurări interne şi externe – ce erau separate până acum, furnizând NATO un punct de contact, în timp ce componenta pentru spaţiul cibernetic se va concentra pe ameninţări hibride precum campaniile de dezinformare și războiul electronic.

„Deoarece Rusia a pus sub semnul întrebării ordinea de pace europeană, a apărut o situație specială de amenințare pentru Germania și aliații săi”, argumentează, într-un comunicat, Ministerul german al Apărării.

Pistorius a precizat că se așteaptă ca modificările să fie implementate în următoarele luni.

Restructurarea are loc după ce cancelarul Olaf Scholz a anunţat schimbări la nivelul forţelor germane în contextul războiului din Ucraina, el angajându-se să modernizeze armata şi să sporească bugetul militar al ţării pentru a atinge ţinta de 2% din produsul intern brut, stabilită de NATO în 2014, notează Agerpres.

Pistorius nu a făcut vreun anunţ cu privire la o posibilă reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Germania, subiect care a fost dezbătut în ultimii doi ani, după începerea invaziei ruse în Ucraina.

El a adăugat că şi-a propus ca în cursul acestei luni să prezinte un document cu diverse modele posibile de restructurare a forţelor armate germane.

Bundeswehr-ul a avut în ultimii ani dificultăți în atragerea de noi recruți. Armata germană are 181.000 de soldați în prezent și își propune să ajungă la 203.000 până în anul 2031.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News