„Cei doi activiști, care se baricadaseră într-un tunel autoconstruit de zile întregi, au pus capăt voluntar protestului care le punea viața în pericol după discuții intense și au părăsit tunelul”, a transmis gigantul energetic RWE care va construi exploatarea energetică.
Decizia celor doi, considerați ultimii activiști prezenți în Lutzerath, pune capăt unei situații tensionate. Evacuarea cu forța din tunel era considerată o măsură care le putea pune viața în pericol.
De asemenea, deschide calea pentru ca satul să poată fi demolat în întregime. După demolarea completă, compania energetică RWE vrea să exploateze cărbunele. Este de așteptat ca demolarea să dureze între opt și zece zile, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Rheinische Post. „În martie sau aprilie, mina ar putea ajunge în fostul sat pentru a exploata cărbunele”, a declarat el.
Violențe între activiști și polițiști
Cu excepția celor doi activiști, localitatea din landul Renania-Palatinat a fost eliberată încă de duminică după-amiază. Majoritatea clădirilor fuseseră deja demolate duminică, inclusiv ferma lui Eckardt Heukamp, ultimul fermier din Lützerath.
Evacuarea vine după ce sâmbătă au avut loc ciocniri violente între activiștii pentru mediu și forțele de ordine, soldate cu 70 de ofițeri răniți în luptele cu activiștii și 150 de dosare penale deschise.
Guvernul federal a criticat între timp violența manifestanților în timpul evacuării satului Lützerath. Purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului, Christiane Hoffmann, a făcut referire la un interviu acordat de cancelarul Olaf Scholz din weekend în care a explicat că granița între protest și încălcarea legii este depășită acolo unde au loc violențe. „Această limită a fost depășită în Lützerath și condamnăm în mod expres acest lucru”, a declarat Hoffmann, luni, la Berlin.
La rândul lor, activiștii au acuzat poliția de folosirea forței excesive în timpul evenimentelor de sâmbătă la care au participat circa 15.000 de protestari. Un „număr mare de două până la trei cifre” de participanți a fost rănit.
Potrivit poliției, nouă activiști au fost transportați la spital, în timp ce 70 de polițiști ar fi suferit răni de la începutul operațiunii de evacuare. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al poliției a declarat duminică că rănile s-au datorat doar parțial violenței protestatarilor.
Miza exploatării de lignit de la Lützerath
50 de sate din această zonă au suferit deja distrugerea parțială sau totală pentru a facilita activitățile miniere, inclusiv părți din pădurea Hambach, care a fost evacuată în 2018 de poliție, în urma ordinelor guvernului landului Renania de Nord-Westfalia.
În ciuda protestelor, guvernul a pecetluit soarta satului Lützerath, anunțând, pe 4 octombrie, că RWE, cea mai mare companie energetică a Germaniei, are voie să prelucreze cărbunele din zonă pentru a compensa reducerea livrărilor din Rusia.