Olaf Scholz a precizat că guvernul german a luat mai multe decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, pe care le consideră foarte clare. Printre acestea se numără că Germania nu va ridica restricțiile care împiedică Ucraina să lanseze rachete care să lovească în adâncime teritoriul rus.

„Aceasta (n.r. – lovitura cu arme cu rază lungă împotriva Rusiei) nu este în concordanță cu poziția mea personală. Nu vom face asta. Și avem motive foarte serioase”, a precizat Olaf Scholz.

Cancelarul german a mai subliniat că Berlinul nu va furniza Ucrainei în viitor arme de precizie cu rază lungă de acțiune, indiferent de deciziile luate de partenerii NATO.

Scholz refuză astfel să furnizeze Ucrainei rachete germane de croazieră Taurus, care au o rază de circa 500 kilometri, argumentând că acest lucru „ar presupune un risc ridicat de escaladare”.

Arma cu cea mai lungă rază de acţiune livrată Ucrainei de Germania este lansatorul de rachete MARS II, capabil să lovească ţinte aflate la 84 de kilometri distanţă.

Berlinul a permis Kievului să-l folosească, alături de obuzierul Panzerhaubitze 2000, cu o rază de acțiune de 56 de kilometri, împotriva țintelor de pe teritoriul rus în apropierea regiunii Harkov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat apeluri repetate către aliaţii săi occidentali de a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte situate mult dincolo de linia frontului, inclusiv centre logistice şi baze militare din Rusia.

Potrivit The Times, Statele Unite și Marea Britanie se pregătesc să acorde Ucrainei permisiunea de a folosi rachete Storm Shadow pentru a lovi teritoriul Rusiei, dar anunțul nu va fi făcut public pentru a păstra elementul surpriză pentru Rusia.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News