Cuprins:
Germania produce doar trei tancuri pe an, Rusia câteva zeci pe lună
Bundeswehr avertizează că Rusia ar putea fi dispusă și capabilă să avanseze spre vest în patru până la cinci ani. Locotenent-colonelul Jörn Plischke a explicat acest lucru la un eveniment de la Camera de Comerț din Hamburg, citând serviciile germane de informații.
Rusia se reînarmează masiv: în prezent produce 25 de tancuri de luptă pe lună, în timp ce Germania realizează doar trei pe an. Armata germană a sesizat deja creșterea survolărilor de drone, atacurile cibernetice și a actele de sabotaj.
În general, infrastructura critică, cum ar fi podurile, porturile și rețelele electrice ar trebui protejate. De asemenea, este clar că dacă există un caz de apărare sau dacă la o manevră rusă pe flancul estic al NATO se răspunde cu descurajare, Germania va deveni un hub pentru soldați, arme, materiale de război și provizii medicale.
Economia, în special, ar trebui să fie în alertă. Locotenent-colonelul Plischke a cerut companiilor să se pregătească pentru scenarii de criză.
Ele ar trebui să elaboreze planuri de urgență, să aibă propriile generatoare sau turbine eoliene pregătite pentru întreruperile de curent și să-i facă pe angajați să conștientizeze problemele în caz de criză.
Statul ar putea interveni
Planurile Bundeswehr-ului intră în detalii. Plischke sfătuiește companiile să instruiască mai mulți șoferi de camioane. Motivul: majoritatea șoferilor provin din Europa de Est.
Statul are drepturi extinse în cazuri de criză. În caz de urgență, potrivit raportului, o trecere la o economie planificată ar fi posibilă.
De asemenea, statul ar putea emite bonuri de mâncare și va putea chiar să oblige oamenii să lucreze în anumite sectoare, precum alimentarea cu apă sau transportul.
Și companiilor li se cere să aibă mai mulți oameni care lucrează voluntar în prevenirea dezastrelor sau ca pompieri.
„Te costă câteva zile pe an să susții acest lucru. În timpul unei crize, vei avea o legătură directă cu oamenii care protejează angajații și infrastructura”, a dăugat locotenent-colonelul Jörn Plischke.
Hamburg, un nod vital pentru transportul de trupe și provizii
Orașul Hamburg, unde a avut loc evenimentul la care a participat locotenent-colonelul Jörn Plischke, este un nod central pentru transportul de mărfuri și trupe.
„Dacă infrastructura noastră este folosită în scopuri militare, riscul atacurilor cibernetice și al sabotajului crește semnificativ”, a avertizat primarul orașului Hamburg, Peter Tschentscher.
Prin urmare, în Hamburg s-au creat noi posturi pentru a consolida protecția civilă. A fost deschisă și o a treia companie de securitate internă formată din voluntari care nu luptă, ci mai degrabă lucrează pentru protecție și securitate.
Exerciții comune cu armata și forțele civile au loc acum în orașul hanseatic. Unul dintre acestea, numit „Red Storm Alpha”, implică instruirea în protecția instalațiilor portuare, potrivit raportului. Următorul exercițiu, „Red Storm Bravo”, este de așteptat să aibă loc în curând, la un nivel mai mare.
Experiențele din astfel de exerciții sunt apoi trecute în „Planul de operațiuni pentru Germania”. Acesta ar trebui să fie un „document viu” care evoluează constant și se adaptează la noile informații și amenințări.