Germania va introduce săptămâna aceasta noi controale la frontierele cu Polonia și Cehia, a anunțat miercuri ministra germană de interne, care a afirmat că trebuie luate mai multe măsuri pentru protejarea sistemului fragil al frontierelor deschise al Uniunii Europene.
Germania a înregistrat o creștere cu 78% a cererilor de azil în primele șapte luni ale anului 2023, potrivit datelor oficiale. În august, numărul de treceri ilegale înregistrate la frontiera cu Germania a ajuns la 14.701, în creștere cu 66% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele poliției.
„Dacă nu reușim să protejăm mai bine frontierele externe (…), atunci frontierele deschise în interiorul UE sunt în pericol”, a declarat Nancy Faeser. Ea a declarat că noile măsuri se vor concentra asupra traficanților de persoane, care, potrivit datelor, au facilitat trecerea unui sfert dintre migranții care intră în Germania.
„Vrem să împiedicăm mișcările traficanților prin controale flexibile și mobile în locuri schimbătoare”, a spus ea, adăugând că măsurile vor fi inițiate împreună cu Polonia și Republica Cehă.
Migrația ocupă un loc important pe agenda Germaniei, înaintea unei serii de alegeri regionale în care extrema dreaptă speră să își sporească influența, începând cu scrutinul din Bavaria și Hesse, din 8 octombrie.
Politica Germaniei, care menține de multă vreme o serie de controale și la granița cu Austria, va ridica semne suplimentare de întrebare cu privire la funcționarea zonei Schengen, într-un moment în care România și Bulgaria mai speră încă într-o aderare rapidă la spațiul fără frontiere interne.
Aderarea României și a Bulgariei s-a lovit anul trecut de opoziția Olandei și mai ales a Austriei, care și-a reiterat recent poziția.
La finalul lui august, Austria a anunțat că nu este încă dispusă să permită aderarea celor două țări. În cadrul unei întâlniri cu ministrul de interne Cătălin Predoiu, la Viena, omologul său austriac Gerhard Karner a declarat că apreciază progresele făcute în securizarea frontierelor, însă a subliniat că poziția Austriei rămâne nechimbată în privința extinderii spațiului Schengen.
„Poziția noastră este că întregul sistem Schengen nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși către extinderea acestuia“, a spus Karner.
Criza din Lampedusa
Dincolo de creșterea numărului de treceri ilegale ale frontierei, Germania a primit, de asemenea, aproximativ un milion de refugiați ucraineni în ultimul an. Ei nu sunt incluși în cifrele privind cererile de azil, deoarece acesta este acordat automat dacă este solicitat.
Înaintea alegerilor din landul său, premierul conservator al Bavariei, Markus Soeder, a sugerat o limită maximă de 200.000 de solicitanți de azil pe an – o propunere respinsă de Faeser.
Ministra de Interne se află în campanie electorală în landul natal Hesse, unde este principala candidată a social-democraților.
Ea nu a dat detalii despre măsuri, adăugând că aceste informații ar putea face jocul rețelelor criminale.
Anterior, au existat controale aleatorii ale poliției la frontiere, iar Germania a menținut controale staționare la granița bavareză cu Austria încă din 2015.
Cea mai recentă creștere a numărului de migranți vine în contextul în care mii de persoane care călătoresc cu ambarcațiuni din Africa de Nord au debarcat pe insula italiană Lampedusa.
În urmă cu două săptămâni, Germania a anunțat că va suspenda un acord cu Italia pentru a prelua o parte dintre persoanele sosite, argumentând că Roma nu respectă regulile îndelung contestate care prevăd că cererile de azil trebuie procesate în țara UE de primire.
Faeser a retras această decizie în câteva zile, având în vedere evoluția crizei din Lampedusa.
Creșterea numărului de sosiri a dus, de asemenea, la tensiuni cu Polonia, vecina Germaniei.
Marți, cu câteva săptămâni înainte de propriile alegeri naționale, Varșovia a început să efectueze controale asupra unor vehicule care traversează frontiera slovacă, suspectând că acestea ar putea transporta migranți ilegali.
danymoto • 30.09.2023, 20:22
Rasism? ;) o sa vedeti rasism peste 30 de ani. Asa au reusit sa umple Europa de imigranti ilegali cum zici ceva ti-o dau cu rasismul. Cu ce difera asta de comunisti? Nu ai dreptul la o opinie doar ce vor unii poti sa spui. Halal democratie.