Germania „nu se va opune” dacă Polonia sau alți aliați ar cere acordul pentru a trimite în Ucraina tancurile Leopard cumpărate de la Berlin, a declarat duminică ministra de externe Annalena Baerbock.

Comentariile șefei diplomației germane, intervievată de televiziunea franceză LCI în marja unui summit franco-german de la Paris, au venit în semn de răspuns la declarațiile premierului polonez Mateusz Morawiecki.

În urmă cu două zile, acesta crescuse presiunea asupra Berlinului pe tema livrării tancurilor, afirmând că Polonia este gata oricând să ofere Kievului blindatele de care are nevoie. Morawiecki a sugerat chiar că Varșovia este pregătită să trimită aceste tancuri fără acordul Berlinului.

Cu toate acestea, Baerbock a subliniat că Germaniei „nu i s-a cerut până acum” o permisiune oficială. „Dacă ni se va cere, nu ne vom opune”, a adăugat ea.

Presiuni din partea esticilor

Berlinul a fost supus unor puternice presiuni diplomatice pentru a livra Kievului tancurile Leopard 2 sau cel puțin pentru a permite țărilor care le-au cumpărat din Germania să le reexporte. În calitate de producător, Berlinul are drept de veto asupra transferului acestora.

Polonia și statele baltice în special au criticat aspru Berlinul.

Însă la un summit internațional special organizat vineri la baza aeriană Ramstein, din sud-vestul Germaniei, Berlinul a evitat să ia o decizie în această privință, frustrându-și aliații.

Germania este în special reticentă atunci când vine vorba despre chestiunea livrării propriilor tancuri Leopard în Ucraina, de exemplu, ca parte a unei coaliții mai largi cu Polonia și alte țări precum Finlanda și Danemarca.

Presat pe această temă în timpul unei conferințe de presă de duminică la Paris, cancelarul german Olaf Scholz – cel care trebuie să ia decizia finală – a evitat să dea un răspuns clar, subliniind în schimb că Berlinul nu a încetat niciodată să sprijine Ucraina cu livrări de arme și că a luat deciziile în cooperare cu aliații săi.

Varșovia, care vrea să ofere 14 tancuri Leopard Kievului, pare a avea o soluție și pentru situația în care Berlinul nu va dona propriile tancuri.

Duminică, premierul Morawiecki a declarat că țara sa este pregătită să construiască o „coaliție mai mică” pentru trimiterea de tancuri în Ucraina fără Germania. Alte țări, printre care Finlanda, sunt dispuse să trimită astfel de blindate Kievului.

Scholz, tot mai izolat

În acest moment, scrie Politico, comentariile lui Baerbock cresc și mai mult presiunea asupra lui Scholz pentru a adopta o poziție mai clară în problema tancurilor – cel puțin atunci când vine vorba de acordarea de autorizații de export către alte țări.

Nu doar aliații europeni fac presiuni. În joc se află și dinamica guvernului de la Berlin – Baerbock fiind reprezentată a Verzilor, iar Scholz – șeful social-democraților, principalul partid al coaliției.

După ce vicecancelarul Robert Habeck, tot de la Verzi, a declarat anterior că Germania „nu ar trebui să stea în calea” autorizării unor astfel de livrări, declarația și mai definitivă a ministrului de externe face ca adoptarea unei poziții diferite de către Scholz să fie și mai dificilă, scrie Politico.

Cea mai bună variantă

Tancul Leopard 2 de fabricație germană este considerat cea mai bună variantă pentru Ucraina, care a spus că are nevoie de 200-300 de astfel de blindate pentru a face față unei intensificări așteptate a luptelor de pe front.

Calitățile sale nu sunt singurul atu. Important este și că tancul este prezent în număr mare în dotarea armatelor europene, care l-ar putea dona astfel Kievului.

Ucraina spune că tancurile de luptă occidentale cu un blindaj puternic ar oferi trupelor terestre ucrainene mai multă mobilitate și protecție înaintea unei noi ofensive rusești pe care Kievul o așteaptă în viitorul apropiat. De asemenea, ar ajuta Ucraina să recupereze o parte din teritoriul care a căzut în mâinile Rusiei.

Deocamdată, singurele tancuri principale de luptă de fabricație occidentală au fost promise de Marea Britanie, care a anunțat că va livra Ucrainei 14 blindate Challenger.

Macron ia și el în calcul livrarea de tancuri franceze

Duminică, la o conferință alături de Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude posibilitatea de a trimite propriile tancuri Leclerc în Ucraina, scrie Reuters.

Macron a spus că trimiterea de tancuri nu trebuie să escaladeze situația, trebuie să țină cont de timpul necesar pentru a-i antrena pe ucraineni și să nu amenințe propria securitate a Franței.

„În ceea ce privește Leclercurile, i-am cerut ministrului armatei să lucreze la acest lucru, dar nimic nu a fost exclus”, a declarat Macron, adăugând că această mișcare va trebui coordonată cu aliați precum Germania în zilele și săptămânile următoare.

Surse germane sugeraseră în urmă cu câteva zile că Berlinul ar fi de acord cu livrarea tancurilor Leopard 2, dacă SUA ar trimite Kievului propriul tanc de luptă Abrams. SUA au refuzat acest lucru, subliniind că aceste tancuri necesită o logistică prea complicată pentru ucraineni.

Washingtonul va trimite în schimb, printre multe altele, în jur de 50 de vehicule blindate Bradley – despre care experții militari spun că ar fi „ucigașe de tancuri”, datorită puterii lor de foc.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că furnizarea de tancuri suplimentare Ucrainei de către țările occidentale nu va schimba cursul conflictului.

Urmărește-ne pe Google News