Germania a confirmat un număr-record de cazuri de infectare COVID, în plin val pandemic care a debutat în octombrie și care pare să nu fi ajuns încă la apogeu.
Institutul Robert Koch a anunțat miercuri 52.826 de noi infectări în doar 24 de ore, dar și un număr semnificativ de decese – 294.
În vreme ce bilanțul deceselor este încă redus, prin comparație cu cea mai neagră perioadă, din decembrie 2020, numărul acestora ar putea să crească în următoarele săptămâni.
Unul dintre virusologii de top ai țării, medicul Christian Drosten, a estimat săptămâna trecută că numărul total al deceselor COVID din țară ar putea crește cu 100.000 în această iarnă, dacă rata de vaccinare nu se îmbunătățește și dacă alte măsuri nu sunt luate pentru reducerea numărului de cazuri.
Cancelarul Angela Merkel, care se pregătește să își încheie mandatul, a catalogat situația sanitară din Germania drept „dramatică”. Totodată, ea le-a cerut cetățenilor care nu s-au vaccinat să o facă cât mai repede, subliniind că nu este prea târziu ca aceștia să aleagă să se imunizeze.
Multe regiuni germane au impus deja unele restricții, permițând doar persoanelor vaccinate să intre în unele spații publice precum barurile, cafenelele, frizeriile sau sălile de fitness. Dar măsurile vor fi înăsprite.
Premierii celor 16 landuri germane se întâlnesc joi să discute o serie de restricții coordonate pentru combaterea celui de-al patrulea val.
Oficialii vor vorbi, de asemenea, despre modalitățile de a-i convinge pe germanii care sunt încă sceptici în privința vaccinării.
Germania a vaccinat complet doar 68% din populație, una dintre cele mai mici rate de vaccinare din statele vest europene.
O preocupare o reprezintă și grăbirea campaniei de administrare a dozei trei de vaccin.
Înaintea întâlnirii, ministrul sănătății Jens Spahn a cerut ca acest rapel să fie oferit tuturor germanilor de peste 18 ani, chiar dacă nu au împlinit șase luni de la a doua doză de vaccin.
Propunerea sa a fost întâmpinată însă cu critici de asociațiile medicilor și pacienților. Criticii au atras atenția că o astfel de decizie ar pune în pericol viața celor mai vulnerabili, care au mai mare nevoie de a treia doză.
Asociațiile medicilor au cerut, de asemenea, o organizare mai bună a campaniei de administrare a rapelurilor, avertizând că, în caz contrar, cabinetele doctorilor vor fi copleșite în fața cererii.
Problema este că autoritățile au luat în vară și toamnă decizia de a închide multe centre majore de vaccinare.
Apoi, oficialii germani au stârnit confuzie, sugerând că a treia doză ar trebui administrată exclusiv persoanelor vulnerabile, pentru a se răzgândi ulterior.
În lumina evoluției pandemiei, Comisia germană pentru Vaccinare a anunțat că în curând va recomanda a treia doză pentru toți adulții care au împlinit șase luni de la a doua doză.