Ziarul german Deutsche Welle susține că UE nu mai are încredere în acordul cu Turcia privind criza refugiaților și caută în mare secret un alt plan pentru rezolvarea acestuia. Drept urmare, guvernul german a prelungit marți controalele la frontiera sudică a țării sale cu Austria până când Uniunea Europeană va putea garanta măsuri mai stricte.
„Până când UE va garanta măsuri mai strcite, este necesar să continuăm controalele la frontieră în conformitate cu legea europeană”, a declarat ministrul german de interne, Thomas de Maiziere.
Înainte de acest anunț, guvernul regional al landului Bavaria, care a fost punctul de intrare pentru cei mai mulți din cei un milion de migranți și refugiați care au ajuns în țară anul trecut, a renunțat la o plângere împotriva guvernului federal, pe care îl acuza că nu a reușit să controleze numărul de noi sosiri. Una dintre condițiile acestui demers a fost ca guvernul din Berlin să permită continuarea controalelor la frontieră.
Germania și Austria sunt ambele membre ale spațiului Schengen de liberă circulație, dar controalele au fost reintroduse în septembrie anul trecut din cauza celei mai mari crize migratorii după Al Doilea Război Mondial.
Ziarul german Bild a scris luni că numeroase insule grecești de la Marea Egee s-au transformat în adevărate centre de înscriere a refugiaților , însă navele nu mai iau migranți în partea continentală a Greciei, în scopul de a opri fluxul necontrolat de migranți în UE. Cu alte cuvinte, solicitanții de azil vor fi păstrați pe insule, iar miliardele de euro promise Turciei în ajutorul acordat în criza migranților vor fi transferate Atenei, având în vedere că acordul dintre UE și Ankara ar fi eșuat. Cu toate acestea, informația a fost negată de guvernul german.