Ministrul de externe Heiko Maas a recunoscut vineri asasinatele ca fiind genocid și a anunțat un pachet de sprijin financiar pentru Namibia drept reparație.
„Având în vedere responsabilitatea istorică și morală a Germaniei, vom cere iertare Namibiei și descendenților victimelor”, a spus oficialul german.
Maas a adăugat că Germania va „sprijini, într-un gest de recunoaștere a suferinței imense cauzate victimelor ”, dezvoltarea țării printr-un program în valoare de peste 1,1 miliarde de euro.
Fondurile vor fi plătite pe o perioadă de 30 de ani prin cheltuieli pentru infrastructură, asistență medicală și programe de formare în beneficiul comunităților afectate.
„Ne vom referi de acum oficial la aceste evenimente ca fiind ceea ce sunt din perspectiva de astăzi: genocidul”, a spus Heiko Maas, adăugând că acțiunile din epoca colonială ar trebui discutate „fără a minimaliza sau a trece cu vederea”.
Un purtător de cuvânt al guvernului namibian a declarat agenției AFP că recunoașterea Germaniei este „un prim pas în direcția cea bună”. Dar unii lideri tradiționali au acuzat guvernul că s-a vândut și au refuzat să susțină pachetul financiar oferit.
Cum s-a produs genocidul
Declarația de vineri a venit după cinci ani de negocieri cu Namibia – care a fost sub ocupație germană în perioada 1884-1915.
Atrocitățile comise au fost descrise de istorici drept „genocidul uitat” de la începutul secolului XX. ONU definește genocidul ca o serie de acte, inclusiv crime, comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios.
Genocidul a început în 1904 după o rebeliune Herero și Nama asupra confiscărilor germane ale pământului și vitelor lor. Șeful administrației militare, Lothar von Trotha, a cerut exterminarea populației ca răspuns.
Supraviețuitorii au fost forțați să se mute în deșert și ulterior plasați în lagăre de concentrare unde au fost exploatați pentru muncă.
Mulți au murit epuizare și înfometare sau după ce s-au îmbolnăvit, iar alții au fost supuși exploatării sexuale și experimentelor medicale. Până la 80% din populațiile indigene au murit în timpul genocidului – cu un număr de morți de zeci de mii.
Germania a recunoscut anterior atrocitățile, dar a refuzat să plătească despăgubiri. În 2018, a repatriat câteva rămășițe umane în Namibia, care au fost folosite ca parte a cercetărilor, acum discreditate, care încercau să demonstreze superioritatea rasială a europenilor albi.