Henning Hoff, de la Consiliul German pentru Relații Externe, consideră că guvernul federal nu s-a pregătit deloc pentru varianta Donald Trump. „A fost o greșeală să mizeze atât de mult pe democrați”, a comentat Hoff pentru DW. „Cancelarul a menținut o relație specială și exclusivă cu președintele Biden. Lipsa totală a contactelor cu tabăra lui Trump urmează să fie de acum taxată”.
Tensiunile dintre administrația Trump și Germania sunt încă vii la Berlin. Fostul și viitorul președinte al SUA a amenințat NATO cu retragerea Americii din alianță și Germania cu retragerea trupelor.
„Trebuie să existe un semnal mult mai puternic că europenii, în special germanii, sunt, de fapt, pregătiți să suporte o povară mai mare a apărării. Dacă vom continua să ne păcălim în acest sens, să argumentăm că dispunem de fonduri speciale pentru Bundeswehr și că de aceea bugetul propriu-zis al apărării nu trebuie să crească decât cu puțin, nu vom convinge pe nimeni la Washington, mai ales nu acum și cu siguranță nu sub președinția Trump”.
Produsele din Germania vor costa mai mult pe piața americană
Fiind unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Americii, deciziile luate de Donald Trump se vor resimți din plin. Trump a promis un tarif de 60% la importurile americane din China și 20% la cele din restul lumii, ceea ce ar face produsele germane mult mai scumpe în SUA și unele dintre ele ar deveni nerentabile. „Ar fi o mare piatră la gâtul exportului german”, avertizează expertul în relații internaționale Hoff. Industriile farmaceutice și auto vor fi cele mai afectate, în condițiile în care pe piața auto se tot accentuează ideea de recesiune.
Sunt de urmărit primele întâlniri care vor avea loc între Germania și SUA. Mai ales în contextul în care fostul ministru federal de Externe și actual președinte al Germaniei Frank-Walter Steinmeier l-a numit pe Trump, în timpul campaniei electorale din 2016, un „predicator al urii”.