Germania nu este singura țară din UE care suferă din cauza lipsei medicamentelor. Potrivit unui studiu realizat de PGEU (Grupul Farmaceutic al Uniunii Europene) în 2023, situația s-a înrăutățit în mai multe țări, între care Suedia, Portugalia și Spania.

Cele mai multe ingrediente active sunt fabricate, în prezent, în China și India, unde salariile sunt mai mici, iar reglementările de mediu joacă un rol mai puțin important decât în Europa.

Astfel, pentru a putea oferi substanțele și mai ieftin, se pune accentul și pe producția de masă și pe monopolizare, ceea ce înseamnă că furnizorii, din ce în ce mai puțini, produc cantități din ce în ce mai mari.

„Dacă înainte aveam zece furnizori de sirop de paracetamol, astăzi a rămas doar un singur furnizor principal”, explică pentru DW profesorul David Francas, expert în lanțuri de aprovizionare la Universitatea de Științe Aplicate din Worms.

În aceste condiții, spune și profesorul Ulrike Holzgrabe, expert în chimie farmaceutică și medicinală de la Universitatea din Würzburg, „suntem dependenți de câțiva producători. Dacă unul dintre ei are o problemă, întregul lanț de aprovizionare are de suferit”.

Probleme pot apărea și pe traseul de livrare, așa cum a fost închiderea portului din Shanghai în timpul pandemiei, ori blocarea Canalului Suez de o navă împotmolită, iar mărfurile nu mai pot ajunge ân Germania.

Totodată, și nivelul scăzut al stocurilor și producția „just-in-time” pot exacerba problema, dat fiind că deficiențele pe termen scurt din lanțul de producție nu pot fi pur și simplu compensate.

Antibioticele și medicamentele pediatrice, greu de găsit

O altă problemă este legată de cea a prețurilor la medicamentele generice, care reprezintă aproximativ 70-80% din oferta de bază.

„Marjele pentru fabricarea acestor produse sunt foarte scăzute”, spune Holzgrabe. Din cauza contractelor cu discount introduse în sistemul de sănătate german cu ani în urmă, companiile sunt obligate să producă cât mai ieftin posibil.

Penuria afectează în special antibioticele și medicamentele pediatrice, iar o treime din doctori, conform unui sondaj realizat în rândul Asociației Medicilor Pediatri și a Medicilor pentru Adolescenți din Germania, se tem că aceste deficiențe pun în pericol însăși calitatea tratamentului medical.

Sondajul mai arată că tratamentele vor necesita mai mult timp, în condițiile în care medicii sunt nevoiți să verifice medicamentele care sunt disponibile. În total, nu mai puțin de 500 de medicamente diferite, eliberate pe bază de rețetă, sunt greu de procurat.

Ministerul Sănătății din landul Renania de Nord-Westfalia că aprovizionările din întreaga Germanie au fost cu aproximativ 80 % din necesarul de medicamente, iar în ultima perioadă doar cu 50 %. Potrivit Institutului Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM), această situație va continua și în lunile următoare.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News