„Cred că este mai bine să ne concentrăm pe calea asupra căreia NATO a convenit de mult timp”, a mai spus Scholz pentru Focus online, în timp ce normele actuale ale NATO impun membrilor să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Potrivit calculelor cancelarului, trecerea la ținta lui Trump ar însemna să se aloce 200 de miliarde de euro pe an cheltuielilor pentru apărare, comparativ cu bugetul federal de aproximativ 490 de miliarde de euro prevăzut pentru 2025.

„Sunt o mulțime de bani”, a declarat Olaf Scholz pentru Focus online.

În 2024, cheltuielile militare germane vor atinge pentru prima dată pragul de 2% din PIB, o regulă stabilită de NATO în 2014 în urma anexării Crimeii de către Rusia.

Acest lucru se datorează în special unui fond special de 100 de miliarde de euro decis de Olaf Scholz la câteva zile după începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, pentru reînarmarea țării și modernizarea apărării sale.

Însă, odată epuizat acest pachet, Germania va trebui să găsească alte miliarde pentru a menține nivelul cheltuielilor de apărare germane la 2% din PIB.

„Nu există nicio îndoială că Germania trebuie să facă mai mult pentru securitate”, a declarat Olaf Scholz pentru Focus.

„Și va trebui să asigurăm acest lucru în viitor și într-un mod durabil. Aceasta este o schimbare cu adevărat masivă față de trecut”, a adăugat șeful guvernului german, care speră să fie reales în alegerile legislative din 23 februarie.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, consideră, de asemenea, că procentul de 5% din PIB, care ar reprezenta „aproximativ 40%” din bugetul federal al Germaniei, este nerealist.

„Nu știu ce țară își va putea permite acest lucru”, a adăugat el, susținând că ar fi preferabil să se concentreze asupra obiectivelor NATO privind capacitatea militară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News