Germania ar putea permite cumpărarea şi deţinerea a până la 20 de grame de canabis de către adulţi, precum şi cultivarea acasă a cel mult două plante de canabis, conform unui plan al Ministerului german al Sănătăţii, făcut public în cursul acestei săptămâni. 

Reforma ar permite totodată vânzarea de canabis în magazine autorizate și, eventual, în farmacii, pentru a acoperi mai bine zonele rurale din ţară.

Publicitatea pentru promovarea consumului va fi însă interzisă, notează Politico. 

Actul normativ ar putea intra în vigoare începând din 2023, dacă partenerii coaliției care formează guvernul condus de social-democratul Olaf Scholz vor ajunge la un acord.

Dezincriminarea consumului de canabis este o promisiune electorală a coaliției de centru-stânga, instalată la putere în urmă cu un an.

Care vor fi regulile comerţului cu canabis

Potrivit planului executivului german, cantitatea de substanță intoxicantă THC din canabisul legalizat va fi de maximum 15%. 

Pentru a preveni „leziunile cerebrale legate de canabis”, numai produsele cu un conținut de THC de cel mult 10% pot fi vândute tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani.

Tinerii sub 18 ani prinși cu canabis sunt, de asemenea, scutiți de pedeapsă, dar birourile de protecție a tineretului îi vor putea obliga să participe la cursuri de prevenire.

În plus, ar urma să fie interzisă amplasarea magazinelor specializate în apropierea școlilor și a locurilor amenajate pentru copii și tineri.

Canabisul vândut în Germania ar trebui să fie produs pe plan intern pentru a evita disputele cu legislația internațională, se mai arată în proiect.

„Inutil de restrictiv”

Planul a fost criticat de o parte dintre membrii coaliţiei de guvernare, astfel că ar putea suferi modificări pentru a obţine majoritatea necesară adoptării în parlament. 

„Inutil de restrictiv”, a scris Kristine Lütke, purtătoarea de cuvânt pentru politica în domeniul drogurilor din partea Partidului Liber Democrat (FDP), pe Twitter. Aceasta susţine că plafoanele de THC, limitele de posesie și reglementările mai stricte până la vârsta de 21 de ani „vor împinge consumatorii spre piața neagră”. 

„Un dezastru pentru tineret, sănătate și protecția consumatorilor”, avertizează Lütke.

Proiectul a fost criticat și de Kirsten Kappert-Gonther, vicepreședinte al comisiei pentru sănătate din partea Verzilor, pe motiv că interzice importurile de canabis. Există riscul producerii unui gol pe care tot piața neagră l-ar umple, susţine reprezentanta Verzilor.

Prevederile au fost lăudate de parlamentarul social-democrat (SPD) Carmen Wegge, care a spus că multe puncte „sunt binevenite”.

Urmărește-ne pe Google News