Germania şi Austria au impus portul măştilor medicale FFP1 sau FFP2 în magazine şi mijloace de transport.
În Germania, măsura a intrat deja în vigoare, în Austria urmează să intre luni, 25 ianuarie.
Mai performante decât simplele măști de protecție de unică folosință, acestea asigură o filtrare de peste 90% a particulelor virale din aer.
Sunt realizate din mai multe straturi de țesătură și hârtie și au filtre încorporate.
Decizia a fost luată după ce landul german Bavaria a introdus o măsură și mai strictă: obligativitatea portului măștii chirurgicale de tip N95, care filtrează 95% din particulele de aer, în magazine și în transportul public.
Vă îndemn să luați treaba asta în serios și să vă conformați. Altfel, nu vom putea împiedica al treilea val.
Cancelarul german Angela Merkel:
După Germania și Austria, Franța a interzis măștile confecționate în casă, impunând măștile de protecție de unică folosință și recomandându-le pe cele medicale/chirugicale – FFP1, FFP2, N95.
Măștile de pânză sunt considerate în continuare mai bune decât nimic, însă Consiliul consultativ pentru sănătate din Franța a concluzionat, luni, că este posibil să nu ofere o protecție suficientă împotriva noilor variante de coronavirus aflate în circulație.
„Nu punem la îndoială măștile utilizate până acum, dar, deoarece nu avem arme noi împotriva noilor tulpini, singurul lucru pe care îl putem face este să îmbunătățim armele pe care le avem deja”, a declarat Daniel Camus, membru al consiliului.
Un studiu publicat în revista medicală Lancet în iunie, în care au fost comparate ratele de transmisie din 16 țări, a constatat că masca de tip N95 și alte măști cu valvă ar putea oferi o protecție mai mare împotriva transmiterii virale decât măștile simple.
Un alt studiu lansat în august de Universitatea Duke, care a comparat eficacitatea a 14 măști de pe piață, a constatat că varianta cea mai eficientă este N95-ul, urmată de măștile chirurgicale cu trei straturi.
În prezent, Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) recomandă măști de protecție în interior și exterior, când distanța fizică nu poate fi garantată, dar nu specifică ce tip de acoperire a feței ar trebui să fie utilizată.
OMS recomandă în continuare și măștile din pânză
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține în continuare că măștile medicale sau chirurgicale ar trebui purtate numai de către lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele cu simptome Covid-19, cei care vin în contact cu ei, oricine are vârsta de 60 de ani sau peste, precum și persoanele cu afecțiuni medicale subiacente.
OMS recomandă populației generale să folosească măști din țesătură cu trei straturi.