Referindu-se la posibila implicare a Moscovei, procurorul general federal Peter Frank a declarat pentru ziarul Die Welt că „acest lucru nu poate fi dovedit în acest moment”, iar „investigaţiile sunt în curs de desfăşurare”.

Frank a explicat că au fost prelevate probe din apă și sol, precum și resturi din conductele de gaze și au fost făcute cercetări cuprinzătoare la locul în care s-au produs avariile. „În acest moment, noi evaluăm toate acestea din punct de vedere criminalistic”, a mai spus procurorul general al Germaniei.

Patru scurgeri de gaze au fost descoperite în septembrie 2022 la cele două conducte din Marea Baltică, în Zonele Economice Exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Cele două state fac propriile anchete în acest caz, procurorul german precizând că investigatorii din țara sa sunt în contact cu cei danezi și suedezi.

În luna noiembrie autoritățile de la Stockholm au vorbit despre un caz de sabotaj grav, referindu-se la exploziile de la gazoductele Nord Stream, fără să numească un vinovat.

La începutul lunii octombrie, au avut loc avarii la cabluri folosite în sistemele de comunicaţii radio ale căilor ferate, la Berlin și în statul Renania de Nord-Westfalia.

„Ce pot spune, cu toate acestea: suspiciunea că a fost o acţiune de sabotaj străină nu ar putea fi fundamentată până acum”, a mai precizat Peter Frank.

Foto: EPA

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News