Ucraina a cerut joi încă o dată aliaților occidentali să îi trimită tancuri grele de luptă – o armă care ar putea schimba soarta războiului – dar în vreme ce unele țări sunt deja pregătite să facă acest lucru, Berlinul ezită să ia o decizie.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, urma să ajungă joi în Germania pentru a se întâlni cu noul ministru al apărării de la Berlin, cu o zi înainte de o reuniune crucială în care aliații vor decide ce arme să mai trimită Kievului.

În capul agendei acestei reuniuni se află tancurile grele, despre care Kievul spune că are nevoie pentru a respinge un nou atac rusesc și pentru a lansa contraofensivele prin care vrea să elibereze teritoriul ocupat.

„Nu avem timp, lumea nu dispune de acest timp”, a avertizat joi Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, într-un mesaj postat pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Problema tancurilor pentru Ucraina trebuie să fie închisă cât mai curând posibil”, a spus el. „Plătim pentru această lentoare cu viețile poporului nostru ucrainean. Nu ar trebui să fie așa”, a adăugat oficialul.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un apel similar, într-un apel video către liderii reuniți miercuri la Forumul Economic Mondial de la Davos. Șeful statului ucrainean i-a îndemnat pe aceștia să livreze noi arme, înainte ca Rusia să își lanseze următoarele atacuri.

„Livrările de tancuri occidentale trebuie să devanseze o altă invazie a tancurilor rusești”, a spus Zelenski.

Condiția Germaniei

Pentru ca Occidentul să trimită tancuri, Washingtonul va trebui să ajungă la un acord cu Berlinul. Și asta pentru că țările care vor să livreze Kievului tancurile de producție germană Leopard 2 au nevoie de o autorizație din partea guvernului condus de Olaf Scholz – conform contractelor.

Washingtonul și mulți aliați occidentali spun că tancurile Leopard – pe care Germania le-a fabricat cu miile în timpul Războiului Rece și le-a exportat către aliați – sunt singura opțiune adecvată și disponibilă în număr suficient de mare.

O sursă guvernamentală germană a declarat însă că Berlinul își va ridica obiecțiile privind livrarea acestor tancuri doar dacă Washingtonul trimite Ucrainei propriile tancuri Abrams.

Aici intervine o problemă. Oficialii americani spun că Abrams este un tanc nepotrivit pentru Ucraina, deoarece funcționează cu motoare cu turbină, care folosesc prea mult combustibil și ar solicita prea mult sistemul logistic al Kievului.

Pentagonul nu ia în calcul deocamdată să trimită tancuri Abrams

Polonia și Finlanda sunt două dintre țările care au declarat deja că vor trimite tancuri Leopard, dacă Germania își ridică vetoul, iar alte țări au indicat că sunt pregătite să facă acest lucru.

Marea Britanie a sporit și ea presiunea asupra Germaniei, anunțând că va trimite Ucrainei 14 tancuri Challenger – prima livrare a unui tanc principal de luptă de fabricație occidentală.

Colin Kahl, principalul consilier politic al Pentagonului, a declarat miercuri că nu este probabil ca tancurile Abrams să fie incluse în următorul pachet de ajutor militar de două miliarde de dolari al Washingtonului, care va include, în schimb, vehicule blindate Stryker.

Urmărește-ne pe Google News