Cuprins:
4.000 de drone care pot depăși „barajul” electronic al inamicului
După ce a fost programată, așa-numita dronă kamikaze zboară în mod independent către țintă și o atacă. În momentul impactului cu ținta, drona detonează și este distrusă complet.
Guvernul de la Kiev va primi 4.000 de astfel de drone de luptă, echipate cu inteligența artificială dezvoltată în Germania. Din motive de securitate, ambele părți păstrează tăcerea în legătură cu detaliile tehnice și locul exact de producție a aparatelor de zbor, care încă nu au apărut în fotografii publice.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit doar câteva informații generale despre noua dronă de luptă.
„Este vorba despre drone capabile să ajungă la 30-40 de kilometri în interiorul teritoriului vizat și care pot ataca posturi de comandă, noduri logistice și multe altele”, a precizat Boris Pistorius.
Acesta a adăugat că drona recent dezvoltată are capacitatea „de a depăși apărarea electronică a inamicului și de a ajunge la țintă”.
Ucraina, în avantaj
Cele mai multe drone sunt controlate prin frecvențe radio ori prin GPS, ceea ce înseamnă că sistemele de bruiaj le pot devia de la cursul lor și chiar distruge. Prin urmare, dronele capabile să străpungă apărarea electronică a inamicului reprezintă un avantaj strategic major.
Boris Pistorius, care a precizat că prototipul dronei a fost prezentat în Ucraina în urmă cu doar câteva luni, și-a exprimat convingerea că noile aparate de zbor sunt „un avantaj important” pentru Ucraina.
Până în prezent, în cadrul ajutorului ei militar, Republica Federală a furnizat Ucrainei doar drone de recunoaștere.
Germania refuză să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă
Cancelarul federal Olaf Scholz își menține însă decizia de a nu furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus, care ar putea fi utilizate pentru a ataca ținte în adâncimea teritoriului rus.
Dronele sunt omniprezente pe câmpul de luptă din Ucraina, sute de mii de exemplare fiind folosite atât de ruși, cât și de ucraineni.
Tot cu ajutorul dronelor Rusia atacă în mod repetat obiective civile și infrastructura din Ucraina, în vreme ce forțele armate ale Kievului folosesc dronele pentru a înlocui artileria și muniția lipsă.
Ucraina utilizează inclusiv drone ieftine telecomandate, pe care le echipează cu explozibili și le îndreaptă împotriva pozițiilor rusești.
Compania Helsing cu sediul la München este specializată în dezvoltarea de aplicații AI pentru sectorul apărării.
De la înființarea sa în 2021, compania a obținut o serie de contracte în industria de apărare, fiind implicată între altele în sistemul de război electronic al Eurofighter-ului german și în infrastructura AI pentru Future Combat Air System (FCAS), avionul de luptă al viitorului.