Vaccinul COVID al Oxford/AstraZeneca ar trebui administrat doar persoanelor sub 65 de ani, a recomandat joi comisia de vaccinare a Germaniei, invocând date insuficiente privind efectul serului în rândul persoanelor vârstnice.
„În prezent există insuficiente date disponibile pentru a analiza eficiența vaccinului pentru persoanele de peste 65 de ani”, a precizat comisia într-o informare transmisă de Ministerul Sănătății de la Berlin.
„Vaccinul AstraZeneca, spre deosebire de vaccinurile ARN, ar trebui administrat doar persoanelor cu vârste între 18 și 64 de ani”, a precizat comisia Institutului Koch.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a avertizat că recomandarea nu este neapărat finală și că decizia va depinde în cele din urmă și de felul în care se va poziționa vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), scrie Politico.
EMA urmează să ia o decizie vineri în privința autorizării vaccinului Oxford/AstraZeneca în spațiul comunitar. Șefa agenției de reglementare, Emer Cooke, a declarat încă de marți seară că vaccinul ar putea fi aprobat doar pentru anumite categorii de vârstă.
Într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica marți, CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a admis că există doar „date limitate” privind efectul vaccinului în rândul vârstnicilor, dar a insistat că informațiile pe care le-a prezentat EMA demonstrează „o producție foarte puternică de anticorpi împotriva virusului în rândul vârstnicilor, similară cu cea văzută în cazul tinerilor”.
El a spus însă că înțelege dacă unele țări vor folosi vaccinul doar în rândul tinerilor, „din precauție”.
„Sincer, e în regulă. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Așa că dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele vârstnice și vaccinul nostru pentru tineri, care este problema? Nu e o problemă”, a spus Soriot.
Vaccinul AstraZeneca este deja folosit pe scară largă în Marea Britanie, pentru imunizarea vârstnicilor.
În SUA, Agenția pentru Alimente și Medicamente nu a autorizat încă serul, deoarece așteaptă rezultatele unui studiu derulat în America pe 30.000 de persoane.
Anunțul vine în toiul unui conflict între AstraZeneca și UE pe tema reducerii livrărilor de vaccinuri destinate statelor membre în primul trimestru al anului.
Recalibrarea campaniilor de vaccinare
Perspectiva autorizării vaccinului AstraZeneca doar pentru anumite categorii de vârstă a apărut în presa italiană încă de acum două săptămâni.
Pe 14 ianuarie, publicația Vanityfair.it scria că serul AstraZeneca ar putea fi autorizat doar pentru persoanele de până în 55 de ani.
În aceste condiții, scria revista, Italia și alte țări ar fi nevoite să își modifice din mers campaniile de vaccinare.
Astfel, cadrele medicale și persoanele cu vârste de peste 60 de ani ar putea fi vaccinate în continuare cu vaccinurile Pfizer și Moderna.
Celelalte categorii de vârstă ar putea fi imunizate cu vaccinul AstraZeneca.
În orice caz, planul Italiei se baza pe un calendar foarte clar de livrări, care presupunea că țara va primi în primul trimestru 16 milioane de doze de la AstraZeneca și 8,7 milioane de doze de la Pfizer.
AstraZeneca a anunțat că va reduce cantitățile promise UE, iar Pfizer a redus deja livrările către statele membre, urmând să revină la cantitățile promise în februarie-martie.