”Dezinformarea ţintită pentru a destabiliza un stat ar trebui să reprezinte o infracţiune”, a declarat Patrick Sensburg, un politician proeminent din partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).
”Trebuie să luăm în considerare ideea existenţei unui fel de «site de testare» care să identifice şi să dezvăluie site-urile de propagandă”, a declarat politicianul german în faţa reprezentanţilor unui grup de ziare regionale.
Apelul lansat de Patrick Sensburg a fost susţinut de colegul său de partid Ansgar Heveling, preşedintele influentului comitet pentru afaceri interne din cadrul Parlamentului german.
”Am văzut pentru ultima oară campanii de dezinformare în timpul Războiului Rece, iar acum ei le-au readus în mod cert la viaţă graţie noilor oportunităţi prezentate de reţelele de socializare”, a spus Ansgar Heveling pentru cotidianul Rheinische Post.
”Legea oferă deja opţiuni, precum procesele pentru calomnie şi defăimare. Însu eu cred că o sentinţă pentru o infracţiune penală este mult mai potrivită atunci când avem de-a face cu o campanie-ţintă”, a adăugat el.
Politicienii germani au precizat că aceste comentarii ale lor vizează în mod direct campaniile deliberate, nu site-urile care distribuie fără intenţie ”ştiri false” pe reţelele de socializare.
În ultima vreme în presa occidentală au apărut tot mai multe articole potrivit cărora Rusia dirijează, în mod intenţionat, campanii de ”ştiri false” pe reţelele de socializare pentru a destabiliza democraţiile occidentale şi pentru a influenţa rezultatele alegerilor din aceste ţări.
Agenţiile de informaţii americane i-au acuzat săptămâna trecută pe hackerii ruşi că au încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump. Serviciile secrete germane au avertizat deja că Rusia încearcă deja să influenţeze alegerile de anul viitor în acelaşi fel.