Vicecancelarul Robert Habeck, al cărui mandat ministerial include politica energetică, a declarat că centralele urmează să fie puse în standby până la jumătatea lui aprilie 2023, în loc să fie închise așa cum era planificat la sfârșitul anului.

Stația Isar 2 din Bavaria și Neckarwestheim 2, care se află la nord de Stuttgart, vor acționa ca surse de rezervă de energie în timpul iernii. A treia centrală rămasă nu va fi necesară, potrivit unui raport al Ministerului Economiei, care a testat cele trei stații.

„Este foarte puțin probabil să existe situații de criză de mai multe ore în rețeaua noastră electrică în iarna 2022/2023”, a spus Habeck, referindu-se la posibile întreruperi de curent ca urmare a crizei energetice care se profilează.

Măsura reprezintă o schimbare majoră în politica energetică a Germaniei, al cărei guvern s-a angajat să renunțe treptat la energia nucleară începând din 2011.

Anunțul a fost întâmpinat cu critici de creștin-democrații de centru-dreapta (CDU), care sunt acum în opoziție, după 16 ani la putere sub conducerea Angelei Merkel.

Deputatul CDU Steffen Bilger a afirmat că planul energetic al guvernului este „insuficient, având în vedere creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie electrică”.

Verzii „preferă să închidă centralele nucleare neutre din punct de vedere climatic” în favoarea „ucigașului climatic, cărbunele”, a spus și Jens Spahn, fost ministru al sănătății, referindu-se la decizia guvernului de a extinde și durata de viață a unor centrale pe cărbune.

Moscova a anunțat săptămâna trecută că închide pe termen nelimitat gazoductul Nord Stream 1, care transportă gaze către Germania, invocând probleme cu echipamentele.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News