Dacă germanilor le este frică de ceva, atunci le este cel mai des frică de un portofel gol. Pentru al treilea an consecutiv, teama de costuri de trai tot mai ridicate a ocupat prima poziție în clasamentul fricilor germanilor întocmit de societatea de asigurări R+V-Versicherung.

Firmele plătesc angajaților despăgubiri pentru inflație

Chiar dacă în prezent inflația tot scade, firmele plătesc angajaților despăgubiri pentru inflație iar contractele de muncă sunt renegociate pe plus, oamenii rămân sceptici în Republica Federală.

Decisivă este nota de plată la casă la supermarket iar teama se declanșează atunci când se observă scăderea puterii de cumpărare: pentru aceiași bani, primești mai puține produse. Șeful studiului Grischa Brower-Rabinowitsch a declarat pentru DW: „Este vorba de o frică adânc înrădăcinată în Germania.”

În cei 33 de ani de când se efectuează acest studiu, teama scumpirii vieții cotidiene s-a clasat cel mai des pe primul loc, de 14 ori în total. „De îndată ce prețurile încep să crească, această frică se reactivează.”

Teama de scumpiri ale costurilor de trai a scăzut

Atmosfera generală s-a mai relaxat în 2024, valoarea medie a tuturor temerilor măsurate s-a redus cu 3%. Teama de scumpiri ale costurilor de trai a scăzut cu opt procente față de 2023 în rândul celor 2.400 de persoane chestionate. Un semnal pozitiv, la care autorii cercetării nu se așteptau neapărat.

„Ne-a surprins cu adevărat faptul că temerile generale sunt mai mici, nu în ultimul rând și din cauza dezbaterilor încinse din presă. Nu este de mirare că îngrijorările de natură economică sunt tot la nivel ridicat. Și nu ne miră nici că tema migrației este atât de sus în clasamentul fricilor, după ce este atât de discutată în mass-media.”

Migrația și scumpirea spațiului de locuit îi neliniștesc pe germani

La subiectul migrație, două aspecte au ajuns în vârful clasamentului: îngrijorarea că bugetul statului este suprasolicitat de numărul mare de refugiați, pe locul al doilea; teama de tensiuni sociale din cauza numărului mare de străini, pe poziția a patra.

Totuși, datele concrete arată valori mult sub maximul atins în 2016, în toiul crizei refugiaților. Un detaliu semnificativ al studiului de anul acesta: migrația îi îngrijorează mai mult pe locuitorii din est decât pe cei din vest.

Pe locul trei în clasament: teama că spațiul de locuit devine tot mai scump – chiar dacă tema nu mai este atât de prezentă în relatările presei. Grischa Brower-Rabinowisch a explicat:

„În urmă cu doi-trei ani au avut loc mai multe manifestații pe această temă, acum nu, pentru că sunt alte teme prioritare în opinia publică. Dar oamenii resimt această problemă peste tot în Germania și o percep cu mare atenție. Încercați să găsiți o locuință în Berlin, Frankfurt, München sau Düsseldorf și vedeți cu ce prețuri vă veți confrunta.”, scrie Deutsche Welle.

 
 

Urmărește-ne pe Google News