Cine este in masura sa stabileasca daca din gestiunea unei asociatii de proprietari lipsesc sau nu diverse fonduri, in conditiile in care la ora actuala multe facturi catre furnizori sunt neplatite?
Gheorghe Bob, Bucuresti
Prima chemata sa verifice gestiunea asociatiei este comisia de cenzori. In conditiile in care comisia informeaza adunarea generala in legatura cu neconcordanta dintre incasari si cheltuieli se impune ca proprietarii sa decida efectuarea unei expertize contabile, document pe baza caruia se poate apela, daca este cazul, la judecatoria sectorului pe raza caruia este situata cladirea.
In urma unui control la care au participat presedintele comitetului, administratorul si unul dintre proprietarii de apartamente s-a constatat ca un membru al asociatiei s-a racordat direct la coloana comuna, ocolind propriile contoare, alimentandu-si direct bazinul de apa de la WC. Cum ar trebui sa procedam in acest caz, fiind evident ca in acest fel si-a obligat vecinii sa-i plateasca o buna parte din apa consumata de dansul?
Niculae Anghel, Bucuresti
Incorectitudinea vecinului la care va referiti este evidenta, dar daca nu se gasesc solutii de comun acord, comitet-proprietar, cel mai bun lucru ar fi ca decizia sa fie lasata la latitudinea adunarii generale.
Ca presedinte al asociatiei de proprietari m-am confruntat cu destule probleme deosebite si m-am straduit sa le fac fata apeland la legislatie si similitudini. Va marturisesc insa ca solicitarea unuia dintre proprietari m-a descumpanit, bagandu-ma pur si simplu in ceata. Mi-a prezentat titlul de proprietate in care era mentionata cota sa indiviza de 12,8 metri patrati si mi-a cerut sa-l pun in posesie. Actele normative ofera solutii pentru astfel de cereri?
Cornel Bordasu, Bucuresti
Da, sunt si proprietati comune care pot fi impartite, precum o curte in parcele, dar in acest caz proprietatea comuna este indiviza, adica nu poate fi divizata in nici un fel.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative