GESTUL CARE A ŞOCAT ÎNTREAGA LUME
Imaginea cu Adrian Năstase palid, pe targă, cu gâtul înfăşurat în fularul Burberry şi cu un rictus afişat pe faţă a făcut imediat înconjurul lumii.
La locuinţa din Zambaccian a lui Adrian Năstase s-a deplasat o echipă operativă condusă de procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru efectuarea cercetărilor.
Trei poliţişti au fost acasă la Năstase în momentul producerii incidentului, pentru a asigura punerea în aplicare a sentinţei, însă, surprinzător, nici unul nu a fost alături de condamnat atunci când acesta a încercat să se sinucidă. Cei trei oameni ai legii, dar şi medicul Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, au fost cercetaţi penal pentru „infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justitie fostului prim ministru Adrian Năstase”, se arată în comnicatul oficial al DNA.
VICTIME COLATERALE
Vina pe care o poartă cei acuzaţi este că au încercat să zădărnicească executarea pedepsei. Cei trei ofiţeri de poliţie, au fost puşi sub învinuire considerându-se că ar fi putut împiedica gestul lui Năstase, dar nu au făcut-o.
În ceea ce-l priveşte pe medicul Şerban Brădişteanu, situaţia părea mai complicată. Potrivit referatului procurorilor, medicul a informat eronat – ar fi susţinut public că starea lui Năstase este gravă, în timp ce telefonic, în discuţiile cu familia, le-ar fi spus acestora că situaţia este stabilă, fără niciun pericol pentru pacient. Mai mult, Brădişteanu s-ar fi folosit de prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.
„Am dubii serioase cu privire la faptul că Adrian Năstase este tratat şi primeste diagnostic de la doctorul Brădişteanu (…) Faptul că diagnosticul îl pune doctorul Brădişteanu, care a fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie, nu-mi dă o stare de linişte cu privire la faptul că diagnosticul este unul corect„, a spus a doua zi după incident Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei.
Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.
Cartea care scade din pedeapsă
Cu şapte zile mai puţin scăzute din executare, pe care le-a petrecut în spital, Adrian Năstase a ajuns pe 26 iunie la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.
Viaţa de deţinut a fostului premier a fost mai scurtă. După aproape 9 luni după gratii, perioadă în care nu a lipsit din viaţa publică – în toată această perioadă a fost activ pe blog, primul post de după incident fiind o emoţionantă declaraţie de dragoste şi susţinere din partea fiului mai mare, Andrei – dar în care a scris o carte, care i-a redus din pedeapsă, Adrian Năstase a fost eliberat condiţionat.
Pe 18 martie 2013 el a părăsit penitenciarul şi a mers la o clinică medicală privată pentru un set complet de analize. „Toate bune” au fost primele cuvinte rostite atunci de fostul premier.
Lung e drumul justiţiei în România
Însă odiseea cu justiţia a lui Adrian Năstase nu s-a încheiat. Acesta are în continuare de dus mai departe procesul în dosarul „Zambaccian”, în care politicianul a fost condamnat în 30 martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză, scrie Mediafax.
Mai mult, Năstase şi-a pierdut şi calitatea de membru al PSD – ceea ce nu l-a împiedicat să participe la congresul partidului, cât şi pe aceea de profesor titular al Universităţii Bucureşti, care i-a fost retrasă în urma condamnării definitive.
CITIŢI ŞI:
- ESTE OFICIAL! Adrian Năstase A FOST ELIBERAT
- LIVE UPDATE | ADRIAN NĂSTASE poate fi eliberat
- Şi-a înscenat sau nu liderul PSD Adrian Năstase sinuciderea?
- Iată ultimele cuvinte ale lui Adrian Năstase, înainte să intre în biblioteca unde a încercat să se sinucidă
- Chiar a vrut Adrian Năstase să se SINUCIDĂ? Iată ÎNTREBĂRILE care te pun pe gânduri
- Primele cuvinte ale poliţistului care i-a salvat viaţa lui Năstase. Ce le-a spus colegilor!
- Năstase s-a împușcat | Așa a intrat glonțul în el!
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!