Cuprins:
Steve Witkoff, un vechi prieten al lui Donald Trump, este susținut de republicanii sceptici cu privire la susținerea Ucrainei, dar îi nemulțumește în același timp pe republicanii care cred că noua administrație de la Washington D.C. a acceptat unele cereri ale regimului de la Moscova.
Steve Witkoff l-a invitat pe Kirill Dmitriev la el acasă
Un gest al lui Witkoff, ale cărui responsabilități se extind dincolo de Orientul Mijlociu, a stârnit îngrijorări în administrația Trump. Într-o ruptură cu procedurile normale de securitate, Steve Witkoff l-a invitat pe emisarul Kremlinului, Kirill Dmitriev, care se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite din cauza invaziei ruse din Ucraina, la reședința sa privată pentru a lua cina înainte de o întâlnire programată la Casa Albă.
Această invitație a declanșat alarma la Casa Albă și la Departamentul de Stat, după cum spun două surse familiarizate cu situația. Oficialii americani evită să găzduiască omologi din Rusia – care are capabilități sofisticate de spionaj – în casele lor. Cina a fost reprogramată și a avut loc în cele din urmă la Casa Albă.
La mai puțin de 48 de ore după ce a luat masa cu Dmitriev, Witkoff i-a transmis un mesaj clar lui Trump, și anume ca Rusia să obțină cele patru regiuni ucrainene anexate în eforturile de pace. Informația este confirmată de doi oficiali americani și cinci surse familiarizate cu mesajul transmis de liderul rus Vladimir Putin lui Donald Trump prin intermediul emisarilor Dmitriev și Witkoff.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8434853bc6521612993959c14f712fc4.webp)
Poziții divergente între emisarii Witkoff și Kellogg
De altfel, Steve Witkoff a mai susținut această dorință a Kremlinului într-un dialog cu controversatul creator de conținut Tucker Carlson, care la rândul lui promovează retorica părții agresoare în războiul din Ucraina și critică orice sprijin pentru țara invadată. Emisarul lui Trump i-a numit „vorbitori de limbă rusă” pe locuitorii din regiunile ucrainene anexate integral la Rusia, deși sunt controlate parțial de armata rusă, și a sugerat că acești „vorbitori de limbă rusă” au acceptat să fie sub dominația regimului de la Moscova în baza unor „referendumuri”, fără a preciza că acestea au fost organizate ilegal, sub amenințarea armelor soldaților ruși și într-o lipsă totală de transparență.
Conducerea de la Kiev, oficialii europeni și unii oficiali americani au respins această retorică, iar șeful Comisiei de Externe din Parlamentul ucrainean s-a întrebat dacă Witkoff este emisarul lui Trump sau emisarul lui Putin. În general, Witkoff dă senzația că acceptă cererile maximaliste ale Kremlinului.
Generalul Keith Kellogg, omul care ar trebui în mod normal să fie în centrul eforturilor de pace ale administrației Trump în Ucraina, a respins mesajul transmis de Putin prin intermediul lui Dmitriev și Witkoff, precizând, într-o ședință la Casa Albă, că Ucraina nu va accepta să cedeze definitiv regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, pe lângă Crimeea, ocupată integral de armata rusă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e76e258623c47401784bdd1e25e96c61.webp)
Ședința s-a încheiat fără ca Trump să ia o decizie. La rândul lui, Witkoff s-a dus vineri pentru a treia oară în Rusia de la reinstalarea lui Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie, prilej cu care a fost surprins punându-și mâna dreaptă la inimă înainte de noua întrevedere avută cu Putin.
Witkoff, contestat atât de democrați, cât și de republicani
Unii republicani din Congresul SUA sunt atât de îngrijorați de aparenta poziție prorusă a lui Witkoff, încât i-au chemat pe consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și pe secretarul de stat Marco Rubio pentru a-și exprima nemulțumirile.
De la preluarea mandatului, Donald Trump a schimbat politica Statelor Unite privind războiul din Ucraina, presând mai mult conducerea de la Kiev să accepte o încetare a focului decât regimul de la Moscova și relaxând în același timp multe dintre măsurile luate de administrația fostului președinte Joe Biden pentru a pedepsi Kremlinul din cauza invaziei sale și pentru a nu-i permite să câștige nici pe câmpul de luptă, nici la masa negocierilor.
Zeci de oficiali americani și mulți diplomați europeni se tem că rușii ar putea să obțină concesii cu consecințe periculoase profitând de lipsa de experiență a lui Witkoff în negocieri asupra unor dosare internaționale sensibile.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3972d52f8d8f58a7ebdec0ba432d5460.webp)
Un important donator republican cere retragerea vechiului prieten al lui Trump
„Witkoff trebuie să plece, iar (secretarul de stat Marco – n.r.) Rubio trebuie să-i ia locul”, a cerut Eric Levine, un important donator republican, într-o scrisoare semnată pe 26 martie. Eric Levine s-a arătat indignat mai ales de faptul că Witkoff l-a lăudat pe Putin, prezentându-l ca „un tip de încredere” care s-a rugat „în biserică” pentru „prietenul” său Trump.
Democrații au reacționat și ei. „Witkoff și Trump au comis un păcat capital pe plan diplomatic: și-au expus pe deplin disperarea pentru (a obține – n.r.) un acord”, a declarat fostul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Kremlinul refuză propunerile Casei Albe
Trump a spus în repetate rânduri că vrea o încetare a focului în Ucraina până în luna mai, dar două acorduri de armistiții parțiale – unul privind infrastructura energetică și altul privind Marea Neagră – au stagnat. În plus, o propunere a Statelor Unite privind un armistițiu total pentru 30 de zile a fost refuzată de Vladimir Putin. În aceste condiții, președintele american a devenit frustrat și a început să-l ia în colimator pe liderul rus, amenințându-l inclusiv cu sancțiuni.
„Rusia trebuie să se miște odată. Prea mulți oameni MOR, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens”, scria Trump pe Truth Social în timp ce Witkoff era primit de Putin la Sankt Petersburg.
Diplomații europeni cred că administrația Trump nu are un plan clar de pace în Ucraina
Pentru aliații Statelor Unite, retorica folosită de administrația Trump și lipsa de progres către un acord de pace contribuie la sentimentul că președintele american nu are un plan clar pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Doi oficiali europeni, care au avut recent contacte cu administrația Trump, au declarat pentru Reuters că există presiuni pentru ca echipa de negociere să obțină rezultate cât mai repede cu putință. Dar această grabă fără un plan clar stârnește îngrijorări că Statele Unite ar putea accepta la un moment dat unele cereri ale Kremlinului care ar submina atât Ucraina, cât și arhitectura de securitate a Europei.
Acești oficial spun că în urma discuțiilor avute cu omologii lor americani nu au simțit că există obiective finale clare la Washington D.C.
Apatie în Consiliul de Securitate Națională, în pofida retoricii zilnice
În pofida conversațiilor frecvente dintre Witkoff și Kellogg, administrația Trump nu a stabilit un proces coordonat de negocieri în cazul Ucrainei. Contrar practicii obișnuite, Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a găzduit doar o singură întâlnire la nivel de directori pe această problemă, ceea ce generează o confuzie și mai mare în interiorul Guvernului american și printre aliații europeni în legătură cu direcția discuțiilor de pace.
Doi diplomați occidentali de rang înalt care sunt în legătură cu administrația Trump cred că președintelui american îi lipsește un „plan clar” cu privire la cum să avanseze și ce să facă dacă Rusia continuă să întârzie negocierile de pace.
„Nu există un plan real”, iar „uneori auzim lucruri contradictorii din diferite părți ale administrației”, a spus unul dintre diplomați, citat sub rezerva anonimatului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_bb88aa18d50c8503f9f381943c0753c1.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_14c30c816e0e0dae2f5a9d218e4919c4.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_cd4fb65845db52b5c25632d832701b44.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_94b27e8b9c28c89c9547601e558e9df5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2188917272a70475d401015f12060d0b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_26144982ade88c8b10be5fe5c6cf17d4.jpg)